нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Къде са другите и как стигнаха дотам

Една от презентациите, предизвикали голям интерес по време на събитието "Образът на България по света", организирано от сп. "Мениджър" миналата събота бе на управителя на рекламна агенция All Channels Communications Group Александър Дурчев. Представяме я като част от поредицата, чрез която искаме посланията на участниците в нашия форум да стигнат до колкото се може повече българи.

Александър Дурчев, управител на рекламна агенция All Channels Communications Group

„Представете си, че трябва да направите избор. Пред вас стои едно чесънче, което виждате завито в прозрачен целофан, и една лъскава опаковка на шоколадов бонбон. Кое ще изберете? Вероятно това, което изглежда като бонбон. Моите очаквания биха били, че съдържанието на лъскавата опаковка е също толкова лъскаво и хубаво отвътре. Ако обаче се окаже, че вътре в опаковката също има чесън, ще останете разочаровани, нали?

Такова нещо може да се случи, ако опитваме да подведем хората, като рекламираме страната ни само като една „чудесна”, „прекрасна” дестинация. Защото, ако преди интернет щях да съобщя на 7 мои приятели, че съм ял чесън в целофан, сега заради интернет, мога да споделя това на 1000 мои приятели.”

 

„Има разлика в това, което хората виждат в България и това, което искаме да видят. Те виждат замърсена природа, поругани паметници, невежливи хора. България не може да бъде продукт, тя е нещо, което е наследено. Това е нещо, с което ние разполагаме и трябва да се опитаме да продадем.

Трябва да мислим какво да изведем на преден план, за да изглеждаме по-добре. Имаме целия спектър от липса на инфраструктура, скандали, с които живеем и които трябва да се опитаме да преобърнем. Едно време японските стоки са били символ на ниско качество, сега вече не е така. Купуваме неща, които са с привнесено усещане за качество. В тази посока трябва да работим. Важно е да помислим къде искаме да сме след години, къде и как да живеем. Трябва да предложим на всички идващи у нас нещо, което е достатъчно качествено и интересно. Ако не можем да го направим, просто ще си останем такива, каквито сме.

Нито сме най-бедната, нито най-мръсната държава, така че ще има с кой да се сравняваме и да се чувстваме добре. Първият въпрос, който трябва да си зададем обаче е къде са другите и как стигнаха дотам. Германия е държава, която успя за 50 години да се пребори с всичките клишета, които бяха създадени за нея през Втората световна война. Тя стана една от най-силните икономики, чиито продукти купуваме, защото вярваме, че носят качество. През 2009 г. Тайланд и Гърция абсолютно безапелационно бяха смятани за добри туристически дестинации преди кризата. С идването на кризата това се промени. Къде искаме да отидем е един въпрос към всички, в който хората трябва да са ангажирани. Какво ще ни помогне да стигнем там? Имаме природа, история - нищо, което да нямат останалите. Трябва да анализираме какво точно да продаваме. Продаваме евтин туризъм имаме пияни шведи, явно нещо трябва да се промени, за да започнем да привличаме голф туристи. А до тогава трябва да не забравяме да уважаваме младите, пияните туристи, защото те идват и оставят парите си тук.

още от България