Лаптопите изпревариха компютрите по продажби у нас

Лаптопите изпревариха компютрите по продажби у нас

Лаптопите изпревариха компютрите по продажби у нас

Пазарът на компютърна техника в България се е свил с 1.3% в третото тримесечие на 2010 г., в сравнение със същия период година по-рано. Това сочи актуалното изследване на глобалната консултантска компания International Data Corporation (IDC).

Възстановяването на българския компютърен пазар се оказва по-бавно и нестабилно от очакваното от анализаторите, въпреки растежа в първото полугодие.

50% от продажбите на българския пазар са на компютърна техника на глобалните снабдители Acer, HP и Asus, сочи още докладът. 

Въпреки цялостното свиване на PC пазара, значително нарастват продажбите на лаптопи с достъпна за масовия потребител цена, които са 16.8% повече. Междувременно остава осезаемо търсенето на минилаптопи. Всеки пети закупен потребителски преносим компютър е такъв.  

За сметка на този интерес, продажбите на монитори в България продължават чувствително да спадат в третото тримесечие на 2010 г. Те са 35.7% по-малко в сравнение с периода от юли до септември миналата година. Тенденцията се дължи на слуховете за проверка на офис техниката, които достигнаха до бизнеса и на нарастващия интерес на домашните потребители към лаптопите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ