нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лица от Бойница

Дядо Кръстьо Михайлов разказва, че е бил в София. Отдавна. Днес живее в Бориловец и трудно пътува до града. Снимки: Борислав Миразчийски. 

По данни на социалните служби, в област Видин живеят 1925 социално слаби лица, 2431 самотни възрастни хора, 160 многодетни семейства. Те населяват селца с по 50, до 150 жители край градовете Видин, Кула, Белоградчик, Дунавци, Димово, Брегово. При спешен случай като порязване или изгаряне на домашната печка най-близките до тях действащи аптеки се намират на разстояние от 7, до 30 км. Пътищата често са трудно проходими. Стартиралата инициатива "Домашна аптечка" има за цел да набави над 3500 комплекта със средства и консумативи за първа помощ на тези хора. 

"От къде сте? От София? Аз съм бил там, познавам я - живял съм преди време в София 7 години. Правехме подземните водопроводни тръби на ЦУМ. Познавам центъра", спомня си дядо Кръстьо Михайлов, на 86 години от село Бориловец, община Бойница, Видинска област. Той върви бавно, прегърбен по черен път, който излиза от неговата къща близо до центъра на селото. Ходи с бастун. Един от жителите е на селцето, през което лекарите наминават на няколко дни. 

Дядото е едно от лицата на община Бойница. От хората, които изживяват старините си по селата й. Разчита децата му да му носят от най-близките градове необходимите лекарства. Съседката му по къща - Надка, все още е в трудоспособна възраст. Работи в един от двата центъра в Бойница за грижа за възрастни хора с умствена изостаналост, в които живеят по 15 души. Добронамерена е към непознатите, радва се да поговори с нови хора и приветства идеята да се раздават аптечки с медикаменти и лекарства за първа помощ на хората от нейното населено място.

В село Бориловец трудно може да се открият хора из центъра в делничен ден след 14 ч. Всички си почиват след като са се погрижили за животните и градината рано сутрин. Населението на селата край Бойница се състои предимно от хора, надхвърлили 70-годишна възраст, обяснява кметът на областния център - Анета Генчева. Такава е и възрастта на населението по селата край най-близко разположения град - Кула, който е център на община Кула, област Видин. Там работи единственият медицински екип, който обслужва селата на Бойница. Той реагира при случай на болен пациент в 24 села, град Кула, Бойница, Грамада. Най-близката болница е във Видин, на 30 км. 

"Понякога, дори да искаме някой да ни закара до най-близкия град да си купим нещо от първа необходимост, е невъзможно, защото тук няма много хора с коли", обяснява Нарцис Неделкова (61 г.) - секретар на читалището в село Шишенци. Тя казва, че местните възрастни хора са доверчиви и често страдат заради това - от телефонни измамници. Освен това са и болни - повечето имат нужда от лекарства всеки ден, включително от материали за първа помощ при травми на село, където няма работещи аптеки и няма кой да им помогне бързо. Трябва да се грижат за себе си сами. Ако ги боли зъб - нямат обезболяващо. Ако се порежат - липсва бинт, превръзват се с плат. 

Инициативата "Домашна аптечка" набира средства от всички, желаещи да я подкрепят, за закупуването на над 3500 аптечки с медицински материали за първа помощ, които да се дарят на социално слаби лица, самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства от селата на област Видин, където няма действащи аптеки. Сп. "Мениджър" и "Мениджър Нюз" са медийни партньори на проекта. Всеки, който се чувства съпричастен към каузата на кампанията, може да направи дарение на следната:

Банкова сметка за набиране на средства за кампанията „Домашна аптечка" в подкрепа на хората от област Видин:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Титуляр КАРИТАС БЪЛГАРИЯ

IBAN BG25FINV915012BGN0HENE

Основание: Дарителска кампания „Домашна аптечка"

още от България