Най-интересното във вестниците на 1 април, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 1 април, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 1 април, четвъртък

Антикризисните мерки на правителството, или както ги нарече премиерът - кризисните, са центърът на днешните вестникарски анализи. Оценките са по-скоро отрицателни въпреки съгласието, което постигнаха министри, работодатели и синдикати.

Мерките са ясни, ефектът не е сигурен, пише "Дневник". "Труд" набляга на 60-ата мярка, която работодатели и синдикати не приеха, но вицепремиерът Симеон Дянков прокарва в правителството на собствена отговорност - отказът на социалното осигуряване да плаща болничните. Според неговия план работодателите ще покриват първите два дни за своя сметка, а третият ще остава неплатен - т.е. за сметка на болния работник. Боледуваме, но бързо!, коментира "Труд" и твърди, че това е нарушение на конституцията. "24 часа" също се гневи: Болен здрав носи, и смята, че това е нарушение на трудовото законодателство. Иван Нейков (който се изказва и в "Стандарт"), Лъчезар Богданов и Емил Хърсев са умерено скептични за 60 стъпки на Борисов срещу кризата, а Пламен Орешарски, бившият финансов министър от кабинета "Станишев", е очаквано черноглед: Виждам края на 12 години финансова стабилност. В "Сега" изводът е Криза още дълго ще има, реформи - не. Планът на правителството, синдикатите и работодателите е твърде оптимистичен откъм приходи и доста разточителен откъм разходи, преценява всекидневникът. "Дума" под заглавие Бой по вдовиците разобличава: "Като антикризисно са маскирали управляващите и поредното орязване на увеличаването на добавките към пенсиите на хората над 75-годишна възраст и на процента на овдовелите, така гръмко прокламирани като първа грижа, преди ГЕРБ да завземе правителствената сграда на "Дондуков".

Пак по линия на (анти)кризисните мерки на Бойко Борисов "Дума" прави разкритие Обвинението на Нанев е сценарий. Здравният министър е разследван, преди да извърши "злоупотребата", и лично премиерът е възложил на ДАНС да го разработва, пише вестникът на социалистите. Темата коментира лично главният редактор Юрий Борисов под заглавие Гадната пиеска с Нанев: "Пиар, пиар, пиар... Премиерът облече в плът и кръв думите си, че няма чужди и свои, когато става дума за престъпления. Което означава, че няма чужди и свои, когато си прави реклама. Да беше го направил обаче по-интелигентно. Да се изненада малко, да му стане неприятно, да погледне строго и да въздъхне. Няма изненада. Има организация. Има построяване на сценарий. Има подготовка. Има и пълна глупост да не се съпоставят дати и месеци. Да бяха изчакали човека да подпише и тогава да се появи сигнал, да започнат да се събират материали, да се прави разследване. Няма хора, няма специалисти, няма министри, няма чужди, няма свои. Има единствено образът МУ. По-гадно никога не е било".

Ама няма ли нещо смешно във вестниците, като днес е 1 април? Има, има. Проф. Михаил Константинов в "Труд" оценява идеята на ГЕРБ да импийчва общински съветници, които не следват партийната линия, ето така: Отзоваване на общински съветници? Смешно е! Весели са, разбира се, и дописките за прословутия импийчмънт на президента, който скоропостижно приключи вчера, но темата толкова омръзна на всички, че си позволяваме да ви препоръчаме само карикатурата на гениалния Христо Комарницки.

"МениджърНюз" ви желае приятно четене!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ