Най-интересното във вестниците на 15 юни, вторник

Най-интересното във вестниците на 15 юни, вторник

Най-интересното във вестниците на 15 юни, вторник

Днес ще четем най-умното във вестниците - коментарите и анализите.

"Дневник" се занимава със злободневната тема - невинността на братята Маргини, обявена от съда след 5 години. Редакционният коментар се нарича Да се готвят следващите. "Никога не е било тайна, че показният арест на бившите застрахователи от СИК беше направен с цел да се даде отпор на критиките на Европейската комисия за липсата на противодействие на организираната престъпност. Трудно е да се каже дали процесът се вписа в жанра комедия повече заради безпомощността на прокуратурата или заради личния актьорски принос на главните герои. И двете страни обаче могат да си поделят наградата за симулация - едните на цяло ветрило от болести, другите - на доказване на престъпления. Призът за абсурд, разбира се, остава в авторите на разпоредбите от Наказателния кодекс, според които подготовката за убийство се наказва с 1000 лв. глоба. [] И понеже вътрешният министър веднага коментира, че оправдателните присъди са заради "нереформираната съдебна система", този предизвестен провал е още едно подсещане, че той има възможност лично да я "реформира", като накара служителите си да събират годни доказателства. Защото изявлението му (изземвайки функциите на прокуратурата), че до няколко седмици ще бъдат внесени обвинителните актове по "Октопод" и "Наглите", автоматично предизвиква въпроса дали доказателствата са като срещу Маргините", чуди се реторично "Дневник".

По същия повод "Новинар" призовава Искаме присъди! Авторката Фани Чоджумова прави интересна прогноза: "Като се имат предвид и обтегнатите отношения между изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Цветанов и на съдебната в лицето на цялата гилдия, възможно е да се стигне до истинско протакане, за да се забавят присъдите по възможност по-дълго време. Може би така съдиите ще искат да си върнат на Цветанов и той да бъде накаран да размисли относно негативната си позиция спрямо тях. [] В следващите месеци очакваме присъди. Ние ще ги очакваме, но дали ще ги дочакаме, като имаме предвид как те се протакат с години. Не е необходимо от Брюксел да ни ръчкат с остен, за да се свестят нашите магистрати и да започнат да правораздават, докато е време. Необходимо е просто да се стегнат и да си гледат работата."

Колко интересно - темата е една, а коментарите на двата вестника са диаметрално противоположни. Това е то свободата на печата!

В тази връзка "Стандарт" е дал едно рамо на правителство за така критикувания строеж на голяма зала в София. Петър Бойчев коментира концерта на Елтън Джон, прогнозира Ще видим Клептън на куково лято, но завършва оптимистично-призивно "Нека държавата и общината си свършат работата докрай и когато през март догодина, както обещават, новата голяма зала в София е готова, тогава да погледнем с очакване към Ерик".

"Сега" се занимава с икономическа тема Защо всяка власт предпочита да оставя скелети в гардероба/Управляващите упорито отказват да направят регистър на задълженията на държавата.

В "24 часа" Валери Найденов го е ударил на политика Проектите на Първанов са три - "песимистичен, оптимистичен и реалистичен". Да видим какво гласи реалистичният: "Проект № 3 е най-комплексен, синтетичен и еклектичен. Той представлява не нова партия, а нещо като ново ОФ - идейно движение. Шапка, под която може да се подслони всеки търсещ вратичка към властта. Електоралната мощ на това движение, разбира се, ще дойде от БСП. За нейния апарат спасението е в шапка-невидимка. Щом се скрие под нея, изчезва нуждата от тежки идейни и кадрови катарзиси. Освен това, под шапката на новото ОФ ще могат да се наредят и някои по-радикални младежки, екологични, демократични, патриотични и други подобни организации. Те пък ще се радват, че ще им се даде възможност да вкарат по някой депутат. Както би казал Анри IV, парламентът си струва една литургия. Дори за еколога. Основното в Проект №3 са едни идеи-сирачета, които отдавна се разхождат из обществото и си търсят осиновител. Например идеята за силна пряка демокрация, мажоритарни избори, повече президентски пълномощия и така нататък. Във всички тези области Първанов вече се е изявявал публично, така че ще звучи достоверно.Но по-важно е, че държавата има нужда от принципно нова икономическа философия и стратегия, която става все по-неизбежна и по-неизбежна. И тук Първанов вече има стари заявки, върху които би могъл да надгражда. Така че в света на големите политически идеи Първанов има безспорно предимство пред всички свои конкуренти. Всички останали дъвчат една и съща дъвка вече 20 години".

В "Труд" както всеки вторник пише Кеворк Кеворкян Пи ар за слисани. Описания на физиономии. Ето малък цитат: "Казаха ми, че Диана Дамянова нарекла “гений” Бойко в едно сутрешно предаване. Възможно е да е сложила една прашинка приятелска ирония в това твърдение. Поначало Б. не вярва на подобни неща - и той самият е щедър открай време на ласкателства към хората край него, изначално е дружелюбен и това е гаранция, че няма лесно да му се завърти главата. Все пак не е лошо да обучи една от каракачанските си овчарки да открива носителите на излишни ласкателства и да ги оръфа навреме".

Най-хубавото в коментарните страници на вестниците го оставихме за накрая. Не, не са двете дежурни министерски интервюта из пресата: Хубаво е, ако 44 подписа за европроект се съберат само за 3 месеца/Няма да обричаме общините на погибел и ще търсим споделяне на отговорността, казва министърът по усвояване на европейските средства Томислав Дончев в "Сега" и С влак до морето ще е по-бързо в 2013 г., обещава транспортният миинстър Александър Цветков в "24 часа".

Съвсем друго обещание ни топли душите: Работим за пълен капацитет на системата с паспортите. Казва го шефът на "Сименс" - компанията, на която трябва да благодарим за опашките пред районните. Казва го така, че краят на опашките не се вижда: "Преди всичко “Сименс” би желал да увери българското общество, че компанията напълно осъзнава важността на проекта за издаването на новите биометрични паспорти. Системата за издаването е много модерна и в същото време има доста сложна архитектура. Екип от международни специалисти работи усилено за бързото й стабилизиране и за достигането на пълния й производствен капацитет. Определено сме на прав път и както и министър Цветан Цветанов вече каза, доброто сътрудничество вече дава положителни резултати. “Сименс” стои твърдо зад договорните си ангажименти за качество и надеждност на системата. В тази връзка компанията ще продължи да работи по нея, за да може да предложи на българските граждани качествена услуга". Ако транслираме заглавието на КК, тук точното щеше да бъде "Пи ар за наа..ни. Пране на сънародници".

Ако скоро ви предстои да си сменяте документите, опашката няма да ви се размине, но "МениджърНюз" ще ви каже какво от вестниците си заслужава да прочетете, докато висите. Защото сме оптимисти и се надяваме, че "Сименс" няма да ви остави време да прочете всичко, нали?

Приятно чакане. Пардон, четене!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ