Най-интересното във вестниците на 5 януари, сряда

Най-интересното във вестниците на 5 януари, сряда

Най-интересното във вестниците на 5 януари, сряда

Ако още не сте разбрали кой бизнес ще расте през 2011-а, ето един отговор - политическият. Защото годината е изборна. Като начало се увеличава предлагането на вестникарския пазар.

Доган с партиен вестник за ЧРД, съобщава "Стандарт". "Нов партиен вестник. Такъв подарък ще си направи лидерът на ДПС Ахмед Доган по случай 21-ия рожден ден на движението си. Това обяви днес заместникът на Сокола Камен Костадинов. Първият брой на новото издание вероятно ще тръгне към края на февруари. В момента работим по визията и екипа на изданието, поясни Костадинов. Специално в нашата ситуация ние имаме нужда от партиен вестник. Възлагаме определени очаквания и надежди върху него и смятаме, че той ще свърши работата, за която ще го създадем, посочи още заместникът на Сокола." От "Труд" научаваме, че Доган пуска вестник на български и турски език. "Изданието ще е с начален тираж 10 000 броя и 24 страници - 12 на български език и 12 - на турски. Вестникът ще има информационни страници, рубрики за религия, поезия, преводи. Страниците на български и на турски няма да са огледални. Партията правела вестник, защото не я отразявали подробно, както и защото в селцата не стигала преса, а и тя била скъпа за местните. “Общество” щял да струва 40-50 ст."

Още прогнози от "Дневник" - 2011: Политика чрез скандали в преследване на изборна победа, Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Не изключвам "Синята коалиция" напълно да оттегли подкрепата си за кабинета.  

И интервю с политолог в "Труд" Кошлуков: Половината рейтинг на Първанов е от поста. Оценката му за ГЕРБ: "Управляващите имат 3 основни грешки в политическото си поведение. Първо, в липсата на стратегия. Хаотични са посланията, разнопосочни. ГЕРБ подценяват парламентарната си група. Не развиват говорители, които да обяснят политиките. Липсва отбор, който да разсейва скандалите. Говорят предимно Борисов и Цветанов. Когато те атакуват 20 души, а ти си сам, изглеждаш в слаба позиция. Борисов изглежда в кръгова отбрана - той се обяснява за всичко на всички. Другата грешка, парадоксално, е диалогичността на Бойко. Той смята, че като каже нещо, критикуват го, той си смени мнението, това е демократично. Но в нашата политическа традиция това се вижда като слабост. Второ, ГЕРБ създадоха очакване за възмездие. В политическата ни класа има споразумение - говорим си всичко, но политици в затвора няма да лежат. За първи път Борисов нарушава закона за омертата. Това е нож с две остриета. Когато видиш очакванията на хората, но не им отговориш - крахът е по-тежък. Майка ми няма проблем с пътищата. Ако направиш магистрала, я отиде до Бургас, я не. И да не е от асфалт - все тая, цял живот пътува по дупки. Но ако говориш, че тези, дето са откраднали парите за пенсии, ще ги осъдиш и не го направиш, ще се ядоса. В социологията има принцип - хората не въстават, когато живеят зле, а когато смятат, че живеят зле."

Царят тези дни писа писмо до НДСВ - да се обясни защо останал в Тройната коалиция, та отприщи и коментари. Това отдавна не се беше случвало на партията му. Два въпроса към Дядо Клийн/Симеон Сакскобургготски тръгна да чисти предизборно образа на НДСВ. Но следва да отговори по каква причина вкара Борисов във властта, пише "Сега".

Изборите са чак ноември, а лошите житейски новини напират от януари. 1,20 лв. за хляб до месец, брашното скочило с 98%, За синя зона плащаме до 20,00 часа, съобщава "24 часа". Лошите заеми скачат с 1742 лв. в минута, изчислява "Стандарт". Банкери прогнозират: Умерен ръст на кредитите, но не по-лека година за банковия бизнес, добавя "Дневник".

На осмо място сме по неработещи и необразовани младежи, информира "Труд". "14,8 на сто от българските младежи между 20 и 24 години са без работа или образование, сочат данни на Евростат." А коментарите за учениците и тяхната нестояла се стачка продължават: Бунт с бележка от мама/Пробутваме на децата фалшиви дипломи, те ни отговарят с протести менте ("Стандарт"), Лазар Додев: Децата искат да бъдат чути, защото имат и други проблеми ("Дневник"). "Сега" напомня, че просветното дело е провалено още от най-ранна детска възраст - Джон Атанасов може и да е открил компютъра, но София още не е/Три години общината отказва да реши цивилизовано проблема с приема в детските заведения и се чуди на истерията сред родителите.

Като започнахме с медии, с тях и да завършим. Седмичната колонка на Димитри Иванов се казва Медии и в нея има новина: "Онзи ден Гурбангули Бердимухамедов, президентът на Туркменистан, стана "Мъж на годината", предаде агенция "Фергана". За него има кантата "Песен на радостта". Съчинили я, когато българска поетеса написа стихове за сегашния български премиер ББ (Бойко Борисов) и чалгаджийка възпя ББ, и българска журналистка от "Труд" разточила баница и я занесла на ББ." 

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Новогодишните програми - чалга, пошлост и бездарие, Васа Ганчева, "Труд"

5 идеи какво да е БГ посолството, Константин Вълков, "24 часа"

С дипломатите агенти е свършено/Докато хора на ДС са в мисиите, ще има страх от българския чадър. Няма нужда да се състезаваме с Румъния за Шенген, казва Николай Младенов, външен министър, "Стандарт"

Новата правна уредба за платения годишен отпуск, "Дневник"

Чиновникът работи много, но 90% от труда му е безсмислен, "Сега"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ