Отлагат цифровизацията в България за 2015 г.

Отлагат цифровизацията в България за 2015 г.

Отлагат цифровизацията в България за 2015 г.

Правителството преразгледа плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно разпръскване, който предвиждаше до края на 2012 г. да се извърши цифровизацията в България. Заради трудности от финансово, правно и пазарно естество преходът от аналогово към цифрово телевизионо и радиоразпръскване се удължава до 1 януари 2015 г., предаде БНР.

В момента се създава работна група с участието на заинтересованите министерства, Съвета за електронни медии, БНР и БНТ, която да подготви нов план за цифровизацията в срок до 31 януари. Новата система ще позволи да се гледат безплатно много повече ефирни канали, за разлика от аналоговата технология, която позволява на една честота да има само един канал. Освен това телевизията ще е с много по-добро качество на картината и допълнителни екстри. Така например потребителят сам ще може да си включва субтитри.

„За да бъде изпълнен процесът на цифровизация в предварително планирания през 2008 г. срок, трябва да бъде осигурен значителен финансов ресурс както за освобождаване на честоти, така и за широка информационна кампания“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. „Само на Министерството на отбраната ще са нужни между 200 и 300 млн. лв. за освобождаване на честотите“, уточни Цветков.

По думите му средства ще са необходими и за гражданите, заради декодерите, които трябва да се купуват за по-старите телевизори. Има и правни проблеми, необходими са корекции на нормативни документи, отбеляза министърът. Според него удължаването на срока не е в нарушение на изисквания на ЕС и е практика в много други страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ