Приключи продажбата на „Булгартабак Холдинг”

Приключи продажбата на „Булгартабак Холдинг”

Приключи продажбата на „Булгартабак Холдинг”

Официално от днес „БТ Инвест ГмбХ”, Австрия е новият собственик на „Булгартабак Холдинг” АД.  Това стана след като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в качеството си на продавач прехвърли 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на тютюневия холдинг.

Прехвърлянето на акциите се извърши, след като купувача приведе остатъка от 80% от покупната цена по сметка на АПСК.

Цената по договора беше 100,1 млн. евро и трябваше да се изплати по следната схема - 20% в деня на подписване на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването.

Финансовите постъпления от приватизацията на „Булгартабак Холдинг” ще влязат в централния бюджет, където по закон ще бъдат разпределени изцяло в полза на Сребърния фонд.

Собственик на „БТ Инвест“ е руската Външнотърговска банка (ВТБ), която е втората по-големина банка в Русия. Компанията предложи цена от 100,1 млн. евро, инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години – 5000 тона за всяка от 5-те години.

„БТ Инвест” остана единственият кандидат за българския тютюнев холдинг, по време на търга, след като в началото на август „Бритиш-Американ Табако" се оттегли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ