Продава се частен български остров

Продава се частен български остров

Продава се частен български остров

На пазара за терени у нас се предлага български остров в р. Дунав, разположен близо до Видин, информира БТА. Островът е частна земеделска земя по нотариален акт, която е откъсната от сушата, като част от нея е залята от водата на реката.

Цената на българския остров, също както тази на гръцките в последната година, е паднала значително. Интерес към тази уникална частна собственост проявяват европейски купувачи и заможни българи на недвижима собственост, казват брокери, запознати с офертата. Парцелите от острова са частна собственост. От 2007 г. до 2008 г. стопаните на земеделските площи са поляци и британци.

На този етап покупките са правени предимно за инвестиция, с очакване цената на земите да расте и евентуално парцелите отново да бъдат препродадени, обясни Полина Стойкова, оперативен директор на агенция за недвижими имоти. След промяната на статута на земеделската земя островът може да бъде използван за туризъм или бизнес.

Стойността на един остров зависи от това дали в него има изградена инфраструктура – система за подаване на електричество, питейна вода, казват специалистите. Важно е колко далеч се намира най-близкото населено място и заведенията за болнична помощ. Освен това е от значение и надморската височина на площта, тъй като поради глобалното затопляне много от тези площи могат да бъдат заляти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ