Пускат ни в безплатна международна търсачка за патенти и марки

Пускат ни в безплатна международна търсачка за патенти и марки

Пускат ни в безплатна международна търсачка за патенти и марки

До края на тази година България ще се присъедини към многоезичен интернет портал за безплатно онлайн търсене на информация за заявени и регистрирани марки, съобщиха от патентното ведомство. Той съдържа подробна информация от в регистрите на участващите в проекта ведомства от Бенелюкс, Чехия, Дания, Италия, Португалия, Великобритания, Ведомството за регистрация на марки и дизайни на Европейския съюз (OHIM) и Световната организация за интелектуална собственост (СОИС). Порталът стартира пред дни като до края на година към него ще се присъединят още 8 държави, сред които и България.

Търсачката, наречена TM View, осигурява напълно безплатен достъп на различни езици, в това число и на български, до базите данни на националните ведомства на адрес: https://www1.bpo.bg/www.tmview.europa.eu.

Базата данни TM View е част от страницата на OHIM, входът за системата е през меню “Databases” и избор на TM View, като позволява два вида търсене:

бързо – по наименование на марката и

разширено – по 7 критерия:

- наименование на марката

- вид на марката

- име на заявителя

- клас по Ницската класификация

- код по Виенската класификация

- начало на опозиция

- дата на заявяване

В чисто практичен план търсачката може да се ползва за: проучване за търговски марки; проверка дали наименованието на марката е свободно; разкриване стратегията на конкуренти; предоставяне на информация при провеждане на експертизата по същество на марки. Проектът TMview се развива непрекъснато с цел да се превърне в платформа за данни от всичките 27 страни - членки на Европейски съюз.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ