Първанов: ГЕРБ да изтегли искането за импийчмънт, иначе минаваме в друг режим

Първанов: ГЕРБ да изтегли искането за импийчмънт, иначе минаваме в друг режим

Първанов: ГЕРБ да изтегли искането за импийчмънт, иначе минаваме в друг режим

Аз съм „за” възстановяването на диалога между институциите, но диалог не може да се води под „сатъра” на искане за импийчмънт. Ако ГЕРБ не изтегли това искане, минаваме в друг режим на работа. Това заяви президентът Георги Първанов в безпрецедентна общонационална пресконференция, излъчвана пряко по БНТ днес. Държавният глава направи обстойно изявление и отговори на журналистически въпроси в Гербовата зала на „Дондуков”2 два дни след като управляващата партия обяви, че стартира процедура за отстраняване на Първанов от поста.

„Сега не ни трябва битка между институциите. Трябва ни битка срещу кризата”, подчерта Първанов, който във встъпителното си слово се спря подробно на грешките на правителството по отношение на антикризисната програма в държавата и посочи някои конкретни и незабавни мерки, които трябва да бъдат спешно предприети, за да не се задълбочава икономическата криза у нас. Центърът на прескоференцията обаче очаквано беше скандалът с публикуваната стенограма от разговора на президента с финансовия министър Симеон Дянков. „Нямаше друг начин истината да излезе наяве”, аргументира Първанов решението да се огласи стенограмата. Според него, проблемът не е в публикуването на документа, а в това, че той е станал повод за подмяна на дебата. „Поредното искане за импийчмънт е продължение на шоуто, започнало от началото на март тази година. То не е нещо ново и сигурно сме на път да влезем в рекордите на Гинес по този показател”, коментира Първанов. После припомни първото искане за отстраняването му от есента на миналата година и сподели, че тогава си е мислел, че едва ли би могъл да се посочи по-нелеп мотив от това, че е закъснял с реакцията си по предложението на тогавашния външен министър Румяна Желева за отстраняване на двама посланици. „Този път обаче бяха надхвърлени всички мои представи”, добави Първанов. Като диригент на атаките срещу него Първанов посочи не представителна фигура от сегашната власт, а депутатът от ДСБ Иван Костов. „Борисов и ГЕРБ стават заложници на Костовизацията на българския парламент”, поясни той. „Атаката на Костов и ГЕРБ срещу мен е, защото Симеон Дянков се превърна в символ на това управление, а то има видими неуспехи в антикризисната си политика”, доразви тезата си президента.

„Войната е нещо прекалено сериозно, за да го оставим на генералите”, цитира известна мисъл президентът в отговор на въпрос как гледа на идеята двамата с Борисов да подадат оставки и да се направят предсрочни избори. „Всъщност, това би бил един легален импийчмънт, защото аз нямам право да се кандидатирам за друг мандат”, каза държавният глава. И още: „Не знам дали Бойко Борисов носи оставка в дожба си както твърди, но имам чувството, че в който и джоб да бръкне, вади импийчмънт. Искам това да престане”, акцентира още веднъж Първанов. После даде ясно да се разбере, че очаква жестът на помирение да бъде направен от правителството. „Не съм предизвикал по никакъв начин конфликт, за да се помирявам. На ход е отсрещната сграда”, обяви президентът, визирайки сградата на МС на „Дондуков”1, която се намира срещу Президенството. Той призна, че по време на публикуване на стенограмата са се провели няколко разговора между него и Борисов, но отказа да сподели подробности, защото „не е в стила ми”

На финала президентът обобщи:„ Може да критикувам някои министри, но смятам че това е най-доброто правителство за България за момента. Нека зачеркнем темата за предсрочни избори и съставяне на служебен кабинет.”, призова Първанов

 Какво още каза президентът

ЗА ОЛИГАРСИТЕ

„Не съм им виждал очите на Маргините. Но ако иска, Цветанов  може да попита някой друг, който е по-близо до него, може да попита Костов дали познава тези личност. Споменават се много имена в последните няколко дни и то спекулативно подхвърлени с внушенията, че съм срещнал някого някъде, който бил на прием или рожден ден в присъствието на хиляда души. Отклонявам този подход. Никой от екипа или охраната ми не проверява присъстващите на публично мероприятие. По-важният въпрос е кога олигарсите станаха такива? Затова всъщност е и скандалът, който се разгаря. Всички мълчат, обаче ключът е идеята за икономическите досиета. Обясняват как няма икономически досиета. Разбира се, че няма подредени в библиотеката такива. Но трябва в компетентните органи и служби да има събрана информация кой на кого какво е дал. Затова когато Иван Костов говори за Алексей Петров, моят въпрос е кой вкара Петров в службите и  кой го изпрати в “Кремиковци“. Кой изпрати олигарсите в банките, кой им даде да правят пътища?

 ЗА КРИЗАТА

 „Мисля, че продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на времето на присъствието на Дянков в Министерството на финансите”.

 „Кризата трябва да се управлява, а не да се оставим на нейното течение”.

„ На 27 април изтича срока на приетите правителствени мерки за възстановяване на икономиката. Очевидно е, че това няма да се случи в рамките на оставащия месец и половина дотогава”.

„Моята прогноза е, че кризата ще бъде по-дълбока и по-продължителна от очакванато, най-вече заради характера на българската икономика

„Налице са няколко тревожни индикатора, че тя се задълбочава – забавените разплащания, които усложняват още повече проблема с междуфирмената задлъжнялост, продължаващият спад на икономиката, растящата безработица, която е следствие от липсата на свежи средства във фирмите да плащат заплати, критичното състояние на социалните системи като болниците и училищата.

„България, както и много останали държави са изчерпали сегашния модел на растеж”.

„Лошото е, че бюджетният дефицит се формира под натиска на обстоятелствата, а не като изпреварваща мярка”.

„Очакванията за по-високи приходи в бюджета в началото на годината не се оправдаха. При така очерталата се ситуация, актуализацията на бюджета става неизбежна”.

 

ЗА СПЕШНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ КРИЗАТА

„Необходим е нов план за действие, с принципно нов подход, основан на визията как ще изглежда страната на изхода от кризата”.

„Подкрепям несъгласието на работодателите за увеличаването на здравната вноска с два процента. Това не е антикризисна мярка, защото ще натовари допълнително работещи и работодатели”.

„Необходимо е колкото се може по-бързо да се улесни достъпа до кредитиране на малките и средните предприятия”.

„Не е много далновидно да се приватизират големите енергийни дружества в условията на криза. Това ще се върне с обратна сила върху икономиката, когато тя приключи”.

„Крайно време е да се решат проблемите с разплащането между държавата и бизнеса”.

ЗА СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

„Настоявам да се изработи единна Национална здравна карта, която да гарантира правото на равен достъп до здравеопазване на всеки българин”

„Настоявам да се създадат стимулиращи условия за допълнителното здравно осигуряване”.

ЗА СТЕНОГРАМИТЕ

 „Много бих искал да се публикуват стенограмите от разговорите ми с Путин като президент и от разговорите ми година по-късно с Медведев като президент и Путин, вече в качеството му на премиер. Само така ще се види, че е отстояван българският национален интерес”.

 „Ще направя всичко възможно в рамките на мандата ми да се публикуват стенограмите от всички преговори за формиране на Тройната коалиция”

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ