Снежни бури блокираха десетки по пътищата и оставиха селища без ток (обзор)

Снежни бури блокираха десетки по пътищата и оставиха селища без ток (обзор)

Снежни бури блокираха десетки по пътищата и оставиха селища без ток (обзор)

Ураганни ветрове и силни валежи - предимно от дъжд, но на места и от сняг стовариха истинско бедствие по никое време над страната.

Обстановката в отделни региони беше критична почти през целия ден, като на места продължава да е такава.  В някои части на страната вече е обявено извънредно положение.

14 души бяха блокирани с автомобилите си от преспи в прохода Троян-Кърнаре край Беклемето. Първите спасителни операции за изтеглянето им бяха безуспешни. На място са изпратени  два снегорина и тежкотоварен автомобил на Планинската спасителна служба, както и два пясъкоразпръсквача и роторна машина, за да разчистят пътя и окажат помощ на бедстващите, които са в снежния капан от сутринта. В района има огромни преспи, снегонавяванията продължават, което допълнително затруднява работата на почистващата техника.

Други два буса с 15 души се издирват в района на хасковското село Маджарово. Те се изгубили по пътя Маджарово - село Сеноклас и са потърсили помощ на тел. 112. Екип от пожарникари се придвижва пеш през преспите, за да ги открие, защото хората не могат да обяснят с точност къде се намират.

По-рано днес в Ивайловградско закъсаха и два училищни автобуса, идващи от селата Планинец и Неделино. В първия автобус са пътували 8 деца. Те са били транспортирани до най-близкото село Пелевун. До втория автобус пожарникарите са успели да достигнат и да го освободят от преспите.

През целия ден екипи на кризисния център в Хасковско са разчиствали пътищата в областта от паднали дървета и товарни автомобили, закъсали заради летни гуми.

112 селища на територията на страната, обслужвана от  Е.ОН България са без ток, съобщиха от дружеството.

Най-сериозна е обстановката в област Добрич и област Габрово. Ураганният вятър и проливният дъжд са причинили множество аварии като към 17 ч. без електрозахранване са 59 населени места в Добричка област. В Габрово валежите от тежък мокър сняг и паднали клони и дървета са прекъснали електроснабдяването в 35 населени места. Без ток са и 6 селища в област Велико Търново, 10 в Силистренска и 2 във Варненска област.

Около 40 см. сняг натрупа на Шипка. Бурите са съборили много дървета по високите части там, които от сутринта се отстраняват.

В прохода "Петрохан" бе забранено движението на товарни автомобили над 10 т. Същото ограничение важи и за Прохода на Републиката, който най-сетне бе отворен в късния следобяд, след като цял ден бе разчистван от изпопадали дървета и закъсали тирове. Движението през деня се осъществяваше поетапно.

В проходите “Пампорово”, “Рожен” и “Превала” снежната покривка вече е толкова сериозна, че е издадено разпореждане всички МПС-та да се движат с вериги, а товарните - с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Най-сериозно е положението в Югоизточна България, където множество пътища са затрупани от паднали клони и дървета.  Почти през целия ден екипи на кризисните общински щабове извличат заседнали в кал автомобили и отстраняват съборени от бурите клони и дървета в морските общини и в района на Добрич, Сливен и Ямбол.

В селата Руен, Просеник, Вресово, Снягово, Добра поляна, Топчийско, Средна махала, Каменяк и Мрежичко в община Руен е обявено бедствено положение. В тези села токът е прекъснат, а екипите на гражданска защита се борят с наводнения, като най-сериозни са в село Руен. Кметът на общината, заяви, че проблемите с тока най-вероятно ще бъдат отстранени утре.

Тежка е обстановката и в района на Странджа планина, където през цели ден вали сняг. Снегорини почистват в района на Босна - с. Визица, както и в посока Босна – Звездец - Малко Търново и по пътя Царево – Малко Търново. Навсякъде в областта има паднали дървета.

Има реална опасност за живота и здравето на всички, предприели или планиращи пътуване по отсечката Бургас-Малко Търново, където ураган масово поваля дървета. Участъците Босна –Царево и Бургас - Елхово също е доста критична.  От „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват по възможност да се пътува по направленията Бургас-Елхово и Бургас-Малко Търново. Към 16 ч. пътят Средец – Елхово все още бе затворен заради множество паднали дървета.

В района на Средец и Малко Търново снежната покривка е над 20-25 сантиметра. 

Силният вятър в Сливен нанесе сериозни щети върху автомобили. Изпочупени са и много прозорци на жилищни сгради. От „Гражданска защита” съветват сливналии да бъдат изключително внимателни, заради ураганния вятър, който на места е със сила над 30 метра в секунда. Пътната обстановка в целия регион е сериозно усложнена. В района на с. Ичера снежната покривка вече е 30 см. Около 15 – 20 см е снегът на Предела и Стара река.  Засега няма закъсали автомобили и затворени пътища.

По главния път София – Бургас, в района на Сливен, движението трябва да се извършва с повишено внимание. Пътната настилка е мокра и хлъзгава, а силният страничен вятър допълнително затруднява шофьорите. Потенциално опасни са  пътните отсечки до отбивките за селата Тополчане и Мечкарево, отсечката за село Трапоклово и „Петолъчката".

В Бургас през целия ден духаше ураганен вятър с пулсации до 24 метра в секунда. Заради бурята пристанище „Бургас” остана затворено през целия ден. На места количеството паднал дъжд за последните 12 часа е над 60 литра на квадратен метър.

Във Варна обстановката също е доста сложна. Вятърът там е със скорост до 25 метра в секунда, а за последните 24 часа са се изсипали 35 литра на квадратен метър. Заради обилните валежи трафикът в морската столица бе почти парализиран. На някои от основните булеварди имаше километрични колони, причинени от огромни локви и паднали клони. Пристанище Варна също остана затворено за всички плавателни съдове. Вълните в района са с височина 4-5 метра. Заради лошото време утре училищата във Варна няма да са отворени.

21 кораба изчакват под нос Калиакра да отмине бурята.  Няма подадени сигнали за бедстващи кораби и лодки в морето.

Най-много дъжд днес се изля в района на Шабла – 100 литра на квадратен метър. В област Добрич 58 населени места са с периодично прекъсване на тока. В Каварна има сериозни наводнения.

Силният вятър и дъжд не пропуснаха и община Кърджали. В общината има много паднали дървета и клони. Автобус с ученици аварира в района на село Багрилци, за щастие автобусът се е повредил в населено място.

Синоптиците очакват валежите да продължат до края на деня, след което ще започнат постепенно да  спират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ