Стотици бедстват по пътищата, Варна и Балчик затвориха училищата

Стотици бедстват по пътищата, Варна и Балчик затвориха училищата

Стотици бедстват по пътищата, Варна и Балчик затвориха училищата

Хаос, причинен от продължаващите силни ветрове и валежи цари в цяла Североизточна България.

Стотици хора бедстват в леки автомобили и тирове по пътищата. Спасителните екипи не могат да достигнат до тях, тъй като работата по разчистването на пътищата е силно затрудена от нападали дървета и продължаващи снегонавявания по места.

Във Варна и Балчик ситуацията е толкова тежка, че са отменени учебните занятия. Там духа ураганен вятър, улици и сгради масово са наводнени, а вълнението на морето е 4-5 бала. Трафикът по основните булеварди във Варна е почти парализиран от многото аварирали автомобили по превърналите се в реки улици.

Над 120 населени места са без ток. Всички старопланински проходи са затворени с изключение на „Витиня” и Варна-Обзор- Слънчев бряг (засега).

Към 60 автомобила са изкарали нощта блокирани в Ришкия проход. Шофьори са потърсили помощ на тел. 112, но все още продължават да чакат спасителни екипи. В района има огромни снегонавявания от вилнялата цяла нощ буря.

Семейство бедства от вчера следобед в Сливенския Балкан на пътя Стара река-Сливен, съобщи bTV. Автомобилът закъсал почти на билото на Стара планина, тъй като бил с летни гуми, а снежната покривка в района достига 50-60 см. От часове семейството е без вода и храна, не може и да се отоплява, тъй като е свършил бензина на колата. Изпратените първоначално още вчера екипи на Гражданска защита не са успели да стигнат до семейството заради нападалите от бурята дървета, които са препречили пътя. От тази сутрин опитите да се достигне до бедстващите са подновени. В акцията се включиха и планински спасители, които вече са на мястото, откъдето е подаден сигнала и се оптиват да установят мобилна връзка с хората.

Закъсали автомобили има още на прохода Обзор – Несебър. Два автобуса и товарни автомобили са блокирани на пътя Котел - Омуртаг.

Огромна колона от автомобили и ТИР-ове се е образувала на пътя преди Велико Търново, в района на село Балван. Хората там не могат да продължат пътя си заради непочистен път.

Два влака са блокирани в района на с. Радунци, община Мъглиж. Пътниците са изведени в гарата, осигурено им е отопление. Очаква се по-късно днес да бъдат транспортирани.

Към момента в сила са следните ограничения за движение по пътищата:

- Проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Троян-Кърнаре, Прохода на Републиката са затворени, а Дюленски е затворен за товарни автомобили. Проходът Шипка също е затворен, поради паднали дървета.

- Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово и Превала и по пътя Кричим - Девин.

Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и по пътя Белово - Юндола, Батак - Доспат и в област В.Търново.

Поради стачката на гръцките митничари е затруднено преминаването през ГКПП Кулата - Промахон, където има опасност от образуване на колони от чакащи автомобили.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ