Съдът реши, че няма проблем служители на МВР да са съдебни заседатели

Съдът реши, че няма проблем служители на МВР да са съдебни заседатели

Съдът реши, че няма проблем служители на МВР да са съдебни заседатели

Поредното заседание по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините и сподвижниците им, обвинени, че са подготвяли убийствата на трима бизнесмени, създаде изключително интересен прецедент. Съдебният състав от Софийският градски съд бе принуден да разтълкува какви хора може да са съдебните заседатели.

Защитата на подсъдимия Бисер Илиев поиска да бъде направена справка дали членовете на съдебния състав са били или са действащи служители в МВР. Повод за това питане беше отложеното в понеделник дело за пране на пари срещу Марио Николов - поради отсъствието на съдебен заседател, който се оказа служител в МВР, изпратен в командировка. Според адвокатите този случай поставя под съмнение непредубедеността на съда. Защитата поиска да се установи какъв е професионалният път на съдебните заседатели и в случай, че се докаже съпричастност на някой от тях към МВР, подсъдимият ще иска отвод на съда.

След петминутно съвещание съдебният състав реши да не одобрява искането на адвокатите. За да се прецени дали има предубеденост на съдебния състав, трябва да има доказателства, решиха членовете на състава. Те прецениха също, че професионалният им път не може да бъде основание за предубеденост.

Маджо в съда----------

Като свидетел по делото срещу Маргините днес най-после се яви техният бивш съдружник Младен Михалев-Маджо. Той разказа, че с Красимир Маринов се познават от много време – били са съученици, спортували са заедно, а по-късно са имали и общ бизнес. Михалев нямал представа дали все още съществува общата им фирма. С Маринов били в добри отношения в миналото и се надявал те да са такива и сега, никога не са имали конфликт. Маджо заяви, че познава един от нарочените за убийство - ген. Любен Гоцев, защото двамата имали офиси в една и съща сграда. Отношенията им не били близки. Гоцев му правел впечатление като възрастен и достолепен човек и това е била единствената причина Михалев да го поздравява, когато се разминавали. Маджо не е сигурен дали познава Иван Димитров-Доктора и Никола Дамянов – другите двама, за подготовката на чието убийството са обвинени братята.

„Не знам защо съм тук, питайте прокуратурата”, отвърна Михалев на журналисти, след като беше разпитан от съда. „Никога не съм се крил, не спекулирайте с моето явяване. Аз бях призован и се явих", обясни той и добави, че в последните 7-8 години живее в чужбина, защото там бил бизнесът му. 

Както и при предишния разпит по делото за убийството на Милчо Бонев-бай Миле, той се появи повече от половин час след началото на заседанието с охрана и двамата си адвокати Владимир Манолов и Траян Марковски. Целта е да не бъде причакан от хора, които знаят, че ще се яви в съда, и да се избегне евентуално покушение срещу него.

Прокуратурата не е имала въпроси към Маджо в съда. Наблюдаващият прокурор по делото Николай Кокинов коментира пред журналисти, че той не е държал на разпита Михалев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ