Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тази вечер настъпва астрономическата зима

Зимното слънцестоене настъпва днес, в 19.11 ч., с което започва и астрономическата зима в Северното полукълбо. Най-студеният сезон в годината продължава до пролетното равноденствие, което е около 21 март.  Зимното слънцестоене бележи най-краткият ден, който днес ще е около 9 часа и най-дългата нощ в годината. След това светлите часове започват постепенно да се увеличават.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното - лятно. Когато пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам и върху климата. Въпреки официалното настъпване на зимата, не се очакват валежи от сняг в близките дни. Днес ще преобладава слънчево време. Температурите слабо ще се повишат - сутрешните ще са между минус 5 и 0 градуса, в София - минус 4 градуса, а максималните - предимно между 6 и 11 градуса, в София - 6-7 градуса.

Над планините времето ще се задържи слънчево. Ще се усили вятърът от запад-северозапад, ще бъде предимно умерен.

Максималната температура на 1200 метра ще е 6-7 градуса, на 2000 метра - около нулата.

Над Черноморието през деня ще бъде слънчево. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще са до 8-10 градуса. Температурата на морската вода е 7-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

още от България
08
Неделя
Декември