Финансовият министър Симеон Дянков с най-отрицателен рейтинг

Финансовият министър Симеон Дянков с най-отрицателен рейтинг

Финансовият министър Симеон Дянков с най-отрицателен рейтинг

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е с най-голям отрицателен рейтинг според данните от национално представително проучване на НЦИОМ. Той получава подкрепа от 34% и неодобрение от 48% от българите.  

С отрицателен рейтинг е и социалният министър Тотю Младенов - одобряват го 27,2%, нямат му доверие 33,9%.

В условията на криза хората по обясними причини насочват недоволството си към тези двама министри, коментираха от Националния център за изучаване на общественото мнение.

Най-одобряваните членове на кабинета са вътрешният министър Цветан Цветанов – одобряван от 68,5% и само с 16% неодобрение, културният Вежди Рашидов – 46,7%, министърът за българите в чужбина Божидар Димитров – 43,1%, земеделският Мирослав Найденов – 42,4% и външният Николай Младенов – 42,0%.

Според директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова усилията на вътрешния министър олицетворяват до голяма степен работата на кабинета. Голяма част от българите - 72%, смятат, че правителството има воля за борба с организираната престъпност. 32% допускат, че е възможно операциите на МВР да обслужват политически интереси и да служат за разчистване на лични сметки.

Близо година след началото на управлението на кабинета на ГЕРБ, Бойко Борисов е одобряван от 64,7%. За последните два месеца одобрението към Борисов намалява с 3%, приблизително толкова нараства и неодобрението към работата му. Така вицепремиерът Цветан Цветанов го изпреварва по рейтинг. В условията на икономическа криза регистрираме прагматизация на обществените очаквания, както и растяща политическа поляризация на преценките, коментира Йорданова.

Президентът Георги Първанов е одобряван от 47% от българите. През последните месеци одобрението за работата му плавно намалява.

При лидерите на парламентарни групи прави впечатление известно нарастване на подкрепата за работата на тримата съпредседатели на ПГ на ГЕРБ. За последните два месеца регистрираме и слабо покачване на одобрението за парламентарните изяви на Сергей Станишев, Мартин Димитров и Волен Сидеров, каза директорът на НЦИОМ.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е одобрявана от 56% от българите.

Проучването на НЦИОМ е проведено от 15 до 25 май сред 1000 пълнолетни българи в цялата страна.

Ако изборите бяха днес...

... в Народното събрание биха попаднали всички сега представени партии без РЗС. Съотношението между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в момента е приблизително три и половина към едно – 41%:12%.

Избирателите на ГЕРБ са най-често хора на възраст до 50 години, високообразовани и заможни, жители на областните центрове, твърди НЦИОМ, който е подчинен на парламента.

От началото на управлението си до момента ГЕРБ губи доверието на около 11% от своите избиратели. Доста по-обезсърчени са избирателите на БСП – една четвърт от тях посочват, че се чувстват разочаровани.

Разочаровани от своя избор са и една трета от гласувалите през 2009 г. за Синята коалиция.

За последните девет месеца се свива електоралното влияние на РЗС, а Яне Янев губи две трети от одобрението, което имаше преди парламентарния вот през 2009 г.

ГЕРБ няма алтернатива

59% от българите са на мнение, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява страната по-добре от ГЕРБ. По-често от останалите така мислят високообразованите българи, жителите на градовете и заможните. Едва 8% са на мнение, че БСП може да управлява по-добре от ГЕРБ. Всички останали партии се ползват с още по-малко доверие.

58% от българите свързват надеждите си за по-добър живот с управлението на ГЕРБ. Сред тях най-често се срещат хора на възраст между 30 и 50 години, с високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и жители на градовете. 93% от избирателите на ГЕРБ хранят надежда за управлението на своята партия, докато за 75% от избирателите на БСП управлението на ГЕРБ е по-скоро повод за притеснения. Притесненията по повод на управлението на ГЕРБ вземат връх и сред симпатизантите на десните партии и на ДПС.

71% от българите са категорични, че кабинетът на Борисов ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Подобна констатация се подсилва и от факта, че това е позиция на представителите на елитните обществени прослойки. Така мислят 76% от хората на възраст между 30 и 50 години, 75% от жителите на областните центрове, 78% от респондентите с висок стандарт и 72% от висшистите.

95% от избирателите на ГЕРБ не поставят под въпрос мандата на своята партия. И в това няма изненада. Впечатление прави обаче, че половината от социалистите мислят същото. Това определено е оценка и за състоянието на лявото политическо пространство. Въпреки критичните си нагласи, 80% от десните избиратели са убедени, че този кабинет има шансове да завърши пълен мандат. Голяма част от политически апатичните българи също са на мнение, че вероятно ГЕРБ ще изкара своя мандат, казва Лидия Йорданова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ