Хепатитът плъзна и към Пловдив

 Хепатитът плъзна и към Пловдив

Хепатитът плъзна и към Пловдив

Епидемията от хепатит А, пламнала в Стара Загора се пренася постепенно и в други градове.

22-ма души от Пловдив и областта са се разболели от тежката инфекция през последните 5 дни. Очаква се броят им да нараства, тъй като в риск са и близките на болните. 16 от новите жертви на болестта на „мръсните ръце” са мъже.

Подобна е и картината в Хасково, където от няколко дни също се наблюдава бум на заболяването. 102 вече са заразени с хепатит А в града и региона, като половината от тях са мъже на възраст между 20 и 40 години.

В Стара Загора, където беше регистриран първият взрив на болестта болните са над 200, като 73% от тях са мъже на възраст от 20 до 40 години. Леглата в инфекциозното отделение на местната многопрофилна болница са на привършване, пациентите се настаняват и в други отделения

Лекарите предупредиха, че скоро няма да има къде да приемат болни. Те настояват официално да бъде обявена епидемия, но от местната инспекция по опазване на общественото здраве отказват с аргумента, че все още не е открит източника на заразата.

В града вървят повсеместни проверки на учебните заведения за спазване на правилата за хигиена, дезинфекциозния режим, състоянието на санитарните възли. Взети са проби за изследване и на питейната вода.

Инспкекции започват и в комплекса "Марица - Изток", тъй като 12% от всички болни работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

В Пловдив също тръгват проверки на състоянието на санитарните възли в заведенията. Даже се обмисля идея да се монтират камери за наблюдение дали хората си мият ръцете, което е най-лесната и ефективна мярка за предпазване.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ