Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хората в „изчезващите села“ не трябва да се чувстват обречени

В ход е подготовката на дарителска кампания „Домашна аптечка” за хората от малките села, споделя основният инициатор на проекта, депутатът от Реформаторския блок, проф. Вили Лилков

Има и такава България - забравена, обезлюдяваща, чезнеща. България от покрайнините. За нея съществува тъжен термин в държавно-управленската стилистика. Там, където някога е кипял живот, отглеждани са родолюбци и славни традиции на доброто, сега са останали т. нар. изчезващи села, с жители под 200 души, предимно възрастни хора. Много от тях – самотни, болни, страдащи, примирени.

Една такава България е област Видин. По данни на социалните служби, в тази област живеят над 2000 социално слаби лица, над 2431 самотни възрастни хора, 160 многодетни семейства. Те населяват предимно селца с по 50, до 150 жители край градовете Видин, Кула, Белоградчик, Дунавци, Димово, Брегово. Борят се с много неволи, а нямат дори първа помощ. В тези села няма лекар, фелдшер, няма аптека дори. В малките, изчезващи села животът е най-труден и усещането за самота и забрава у хората е най-силно. Изчезващите трябва да престанат да се чувстват обречени, казва депутатът от Реформаторския блок, проф. Вили Лилков, избран от Видинския регион. Той е основен инициатор на една предстояща дарителска кампания под надслов „Домашна аптечка”, която ще стартира именно от „изчезващите села” във Видинско.

- Как се роди идеята за проекта „Домашна аптечка” и какъв е замисълът?

- По време на предизборната кампания през 2014 г. като водач на листата на Реформаторския блок във Видинска област, посетих доста села в този регион. Един от проблемите, които местните хора често споделяха е липсата на аптечна мрежа. Установих, че аптеки няма дори и в някои общински центрове като с. Чупрене например. За цели социални групи, които не са много мобилни, като възрастни самотни хора или пък многодетни семейства, единственият начин да се снабдяват с лекарства е или да се запасят с достатъчно количества (което често не е възможно по чисто финансови причини) или периодично да дават поръчки на кмета, кметския наместник, или някой близък, който пътува до общинския център и областния град да им купи нужните медикаменти. Но, представете си какво се случва, когато спешно трябва да се набави нещо специфично, когато трябва да се окаже първа помощ?! Затова реших да организирам тази инициатива. Това не е проблем само в северозападния край на България, а на много други места в страната. Идеята е да започнем от Видин. Да включим ресурса на народни представители, на БЧК, на благотворителни и дарителски организации и да покажем модел, по който всички можем да станем солидарни в решаването на един толкова сериозен проблем.

- Има ли вече интерес към тази инициатива? Някой откликна ли на идеята?

- Обърнахме се към някои фармацевтични компании, както и към представители на бизнеса, по-конкретно поканихме „ВМ Финанс Груп“ да ни подкрепят, защото с тях и преди сме реализирали някои интересни и полезни инициативи за София, а и те по принцип имат сериозна социална програма. Имаме тяхното уверение, че ще ни подкрепят финансово, за да стартира идеята. Но се надявам да получим дарения и от други фирми, а и частни лица, защото това е смислена кауза.

Целта е да съберем около една обща кауза хора и институции с различна дейност, за да се популяризира по-добре идеята, да стигне до още повече съмишленици в бъдеще. Мечтата ми е постепенно да „заразим” цяла България като посочим проблема и начина за решаването му. Успоредно с това, имам идея, специално и само за тази кауза да включим колкото се може повече млади хора, доброволци, за да запалим в тях искрата на каузата „Доброволчество” и да им покажем, че Северозападния край не е само както го наричат „Северозападнал”, а и Северозапазен. Надявам се да направим много снимки, филмчета и репортажи, в които да покажем, както остротата на проблема, това, че този край е доста позабравен в последните години във всяко отношение, така и красотата на природата му и неговия потенциал. Защото в Северозападна България има доста интересни неща.

- Колко населени места във Видинско планирате да обхване инициативата и по какъв критерий са подбрани?

- Засега инициативата е фокусирана върху 82 села от общо 136 села във Видинска област. Тези 82 села са с под 200 души население и това е една ориентировъчна граница, под която е прието да се счита, че селото е от т.нар. изчезващ тип.  В България има доста села под 200 жители, но във Видинско концентрацията им е много голяма. Това е притеснително, защото е тенденция, може след няколко години действително голяма част от тези села наистина да изчезнат. Това е и другият прицел на кампанията – да се опитаме да обърнем тази тенденция, да ударим камбаната, че някои от тези села могат да бъдат спасени. Аз твърдя, че българското село няма да изчезне. Това не е необратим процес. То, по-скоро се преструктурира, преустройва се в момента. Селата, които са близо до градовете, сега вече са много по-приятни за живеене и темата за българското село трябва да се постави на вниманието на обществото, защото то крие невероятен потенциал. Не трябва да гледаме на него само като на място за селскостопански труд, а като на едни модерни и по-здравословни места за живеене. Изграждането на бързи връзки с тези села и осигуряването на елементарни битово-комунални услуги ще направят много села предпочитано място за живеене.  

- Да надникнем сега в една от вашите „Домашни аптечки”- какво ще има в тях, кой и как ще ги получава?

- Това не е традиционната домашна аптечка с лекарствата, а пакети за първа помощ, които ще съдържат предимно санитарни материали и консумативи като бинтове, марли, апарат за обдишване, средства за промиване и третиране на рани. По закон, нямаме право да оборудваме такива пакети с лекарства, дори и да са безрецептурни. Но работим и в тази посока, като набираме медикаменти, които ще бъдат предоставяни на здравните пунктове, откъдето вече медицински лица ще ги разпределят безплатно, по професионална преценка сред хората според конкретните нужди. Имаме амбицията да окомплектоваме в първия етап на инициативата около 4000 домашни аптечки за първа помощ, които ще бъдат раздадени на 4000 домакинства в тези 82 села.  Имаме вече и подкрепа от стоматологична фирма, която ще осигури пасти за зъби и други стоматологични консумативи. Така че, всичко, което може да се включи в тези пакети като санитарни консумативи за първа медицинска помощ е добре дошло.

- Как ще се развива във времето кампанията? Кога планирате да раздадете първите аптечки?

- Правим всичко възможно до края на юли да сме обходили селата и да сме раздали аптечките. Предварително ще бъде съставен график, който ще бъде подаден към кметовете на всички, обхванати от кампанията села, за да имат готовност да организират хората. Напълно е възможно на ден да се обиколят по около 8 села, което означава, че ни трябват около 10 дни. А два екипа ще се справят за четири дни! Вече сме провели разговори с областната управа на Видин и с някои от кметовете, които са ни обещали пълна подкрепа. Тъй като кметовете на селата са от различни партии, предварително се разбрахме да изтеглим кампанията, колкото се може по-напред от изборите, за да не се политизира инициативата. Ще тръгваме с бусове от София, в които ще бъдат и доброволците. Една част от тях са мои приятели и близки, включително и тримата ми сина – те са много запалени. Всички, за които говоря, сами изявиха желание да се включат, когато им разказах идеята.

- Има ли сред първите ентусиасти и други народни представители?

- Да, д-р Валентин Павлов, народният представител от Перник, който ми помага с набавянето на стоматологичните консумативи. Той е готов, веднага щом създадем модела, да го стартира и в Пернишко. Ще запозная и парламентарната група на Реформаторския блок с този модел и съм сигурен, че много от моите колеги депутати ще го развият и в техните региони. Няма да го крия и от други парламентарни групи, разбира се!

За инициативата помогна и Българският дарителски форум, като съдейства да се свържем и със сдружение „Каритас България”. Тя предоставя сметка, по която ще се набират финансови дарения за закупуване на аптечките и продължаване на инициативата впоследствие и на други места в България. Тя ще извършва и контрол върху използването на средствата. С благородните дейности на „Каритас България“ съм запознат отдавна, защото в район Триадица в София те реализираха много от своите първи иницативи в България. БЧК на национално ниво пое ангажимент да даде препоръка на тяхната структура във Видин при поискване от наша страна, също да се включат с доброволци. Имам обещанието на областния управител във Видин, че ще съдейства за реализиране на инициативата на място. Това ще бъде проект с продължение и в други области на страната, затова се нуждае и от финансова подкрепа. Убеден съм, че освен добрите преки ползи, тази инициатива ще се превърне постепенно в лаборатория за създаването и на други доброволчески каузи в страната.

Ирина Велева

Сп. "Мениджър" и "Мениджър Нюз" са медийни партньори на проекта. Всеки, който се чувства съпричастен към каузата на кампанията, може да направи дарение на следната:

Банкова сметка за набиране на средства за кампанията „Домашна аптечка" в подкрепа на хората от област Видин:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Титуляр КАРИТАС БЪЛГАРИЯ

IBAN BG25FINV915012BGN0HENE

Основание: Дарителска кампания „Домашна аптечка"

още от България