Затвори

40 елитни световни университети с безплатни консултации и прием на място на изложение в Шератон

Представители на 40 елитни западни университети ще проведат лични срещи и консултации с български кандидати за образование в чужбина в рамките на международното изложение „Световно образование”, предаде Diploma.bg. Форумът ще се проведе на 15 и 16 февруари (петък и събота) в столичния хотел „Шератон”, в разгара на кандидатстудентската кампания за предпочитани образователни дестинации като Холандия, Дания, Франция, Швеция, Швейцария и др.

Изложението ще предостави втори шанс и за кандидатите да учат във Великобритания, въпреки че официалният срок за кандидатстване изтече на 15 януари. Това ще е възможно благодарение на обявения от британски университети „прием на място” за българи, при който кандидатите получават отговор след 15-минутно интервю. Окончателният прием става на по-късен етап след представяне на успех от диплома или матура и на резултат от езиковия тест.

„Политиките на британските университети са непроменени и не се влияят от разразилата се в Англия полемика около емигрантския въпрос и отпадането на разрешителните за право на работа за българи и румънци”, съобщи Светлан Данев, управител на консултантска фирма „Интеграл” - координатор на проект „Световно образование” в България, Румъния и Албания. По данни на централизираната система за прием във Великобритания UCAS, броят на българските кандидати е нараснал с 13,6% за учебната 2013-2014 г., като документи са подали 2 435 българи, при 2 144 за миналата година. Според Данев, интересът на британските училища към българите е устойчив като към края на 2012 г. в тях се обучават над 4 600 българи, което поставя България в топ 10 на страните от ЕС по брой на студентите на Острова. На изложението в София ще се представят 13 университета, сред които Нотингам, Ковънтри и Мидълсекс, които са в британската класация „Топ 20” на училищата с най-много чуждестранни студенти.

„Британският University of Salford обяви специална социална стипендия от 1500 паунда, която автоматично ще се отпуска в брой на всеки кандидат-бакалавър от България при записване”, съобщи още Данев. Университетът отпуска и допълнителна стипендия от 2000 бр. лири за бакалаври с отличен успех, както и съответно по 1500 и 4000 паунда отстъпки от таксата за магистри и кандидатите за MBA. Salford е водещ в областта на изследванията, инженерни науки, цифровите технологии и медиите. Разположен е в непосредствена близост до медийния гигант BBC, чиито бази се ползват от студентите.

В разгара на кампанията за прием в Холандия с българи ще се срещнат и 12 холандски университета, което ще им позволи по-голям избор в най-добрите специалности. В момента в Холандия се обучават над 1600 българи, с което студентската ни общност се нарежда на четвърто място, след Германия, Китай и Белгия. Специализиран „Травел център” ще записва български ученици и семейства за посещения в базите на холандски ВУЗ през пролетта, като един от кандидатите чрез томбола ще получи безплатен самолетен билет до Амстердам.

За първи път „Световно образование” представя френски държавни университети, които предлагат едни от най- евтините програми в Европа за кандидати франкофони. Цената за бакалавър е между 177 и 181 евро годишно, а за магистрите – 245 и 250 евро. Сред участниците са Институтът за политически науки - Sciences Po Paris и Бизнес училището към университета Версай. Франция предлага и помощи за всички студенти след първи курс чрез специализирана служба за студентско подпомагане. По данни на Френския културен институт към момента във Франция се обучават над 2000 български студенти.

Проектът ще разшири възможностите за избор с участието на шест нови топ-университета, сред които холандския Tilburg, датския Aalborg, белгийския The Free University of Brussel и швейцарския Business and Hotel Management School.

В рамките на изложението ще се проведат специализирани семинари за студенти, ученици и родители, както и консултации с лицензиран кариерен консултант. Ще действат и информационни центрове за езикова подготовка, летни езикови ваканции и студентската програмата за културен обмен в САЩ - Work and Travel.

Пълна информация за програмата на изложението е поместена в интернет страницата на проекта на адрес: www.world-education.eu, където се извършва и предварителната регистрация за прием на място и участие в семинарите и безплатните консултации.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935