Два близнака на Земята се оказаха илюзия

Два близнака на Земята се оказаха илюзия

Два близнака на Земята се оказаха илюзия

Две екзопланети, които бяха считани за потенциално обитаеми двойници на Земята, се оказаха илюзия, създадена от дейността на звезда, предаде AFP.

Астрономите смятаха, че планетите Gliese 581 d и Gliese 581 g се намират на 22 светлинни години от Земята и са разположени на оптимално разстояние от звездата си, за да може на тях да съществува вода. Освен това температурата и атмосферата им бяха считани за благоприятни за възникването на живот.

При откриването си през 2010 година Gliese-g бе описана като „най-подобната” на Земята екзопланета. Учените засякоха данни за съществуването на две екзопланети около звездата Gliese 581 с помощта на спектрален анализ.

Сега обаче астрономите от Университета в Пенсилвания смятат, че Gliese 581 d и Gliese 581 g не са планети, а просто сигнали от звездата, които са били объркани от астрономите за сигнали, присъщи на скалисти небесни тела.

„Според нашите изследвания двете планети, за които всички говорят, за съжаление не съществуват”, заяви съавтор на изследване, публикувано в списание „Сайънс”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ