Експерти: Наводненията могат да се предричат месеци по-рано

Експерти: Наводненията могат да се предричат месеци по-рано

Експерти: Наводненията могат да се предричат месеци по-рано

Щетите от обилните валежи биха могли да бъдат намалени драстично, защото спътниците, които следят промените в гравитацията на земната повърхност, могат да бият тревога за предстоящи наводнения няколко месеца предварително. Това предаде „Франс прес”.

Учени от Калифорнийския университет в Ървин създадоха карта на басейна на река Мисисипи и нейните притоци. Те комбинираха наземни данни с такива от спътниците GRACE на НАСА, които бяха изстреляни през 2002 г., за да направят прецизни измервания на земната гравитация. Така бе установено, че малки промени в гравитацията дават представа за влажността на почвата. Това позволява да се предскаже как даден речен басейн ще "реагира" при поройни валежи или засилено топене на снегове.

Колкото по-суха е почвата, толкова по-големи количества вода може да погълне и да съхрани. Ако обаче почвата е много влажна, дъждовната вода ще се оттече към речния басейн и нивото на водата му ще се повиши.

Учените са проучили наводненията по поречието на Мисури през 2011 г. Тези наводнения са били мащабно природно бедствие, каквото се регистрира средно веднъж на всеки 500 години. Авторите на изследването уверяват, че благодарение на създадения от тях модел подобни наводнения могат да бъдат предсказани от 6 до 11 месеца предварително, посочва БТА. За сравнение, предвижданията въз основа на влажността на почвата и наземни данни за топене на снеговете обикновено не надвишават два месеца, а метеорологичните прогнози са за десетина дни.

„Феномените, които се дължат на „насищането” на почвата с вода, могат да предизвикат опустошителни наводнения, защото големи количества вода се изливат в реките”, отбелязаха учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ