Заснеха дъга на Венера

Заснеха дъга на Венера

Заснеха дъга на Венера

Европейският космически апарат „Венера-Експрес” за първи път засне дъга в атмосферата на друга планета. Така наречената „глория” е описана от германски, руски и американски астрономи в сп. „Икарус”.

Глорията е вид дъга, която се получава при отразяване на светлината под 180 градуса в атмосферата на планета. Тя се появява на въображаемата права, съединяваща Слънцето и наблюдателя. Пътниците на самолети и алпинистите във високите планини често виждат такива глории.

Ключов фактор за възникването на оптичния ефект е капките течност в атмосферата да са с приблизително еднакъв рамер. Наблюдението на глория в атмосферата на Венера показва, че това се е случило там. Според авторите на проучването диаметърът на капките в атмосферата на далечната планета е около 1,2 микрометра.

Според учените появяването на дъга на Венера може би е свързано с частици твърда сяра или железен хлорид в капките.

Космическият апарат „Венера-Експрес” е пуснат от Европейската космическа агенция през ноември 2005 г. Половин година по-късно той достигна орбитата на Венера и оттогава постоянно събира данни за планетата. В апарата са монтирани ултравиолетов и инфрачервен спектрометър, магнитометър и прибор за изследване на плазмата. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ