НАСА откри непознат студен съсед на Слънцето

НАСА откри непознат студен съсед на Слънцето

НАСА откри непознат студен съсед на Слънцето

„Само“ на 7.2 светлинни години от Слънцето се намира непознат досега за човечеството космически обект, подобен на звезда. Той е кафяво джудже и е студен като Северния полюс на Земята. Това твърдят американски учени, заснели и установили съществуването му с космическите телескопи на НАСА Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) и Spitzer. За находката им съобщава списание The Week.

Най-близката до Слънцето и най-ярка звезда в Космоса е Алфа Центавър или Алфа Кентавър. Тя е разположена на около 4 светлинни години от него. Затова учените смятат за „много вълнуващо“ откриването на нов съсед на нашата Слънчева система. Това подчертава астрономът от Центъра за екзопланети и обитаеми светове към държавния университет в Пенсилвания Кевин Луман. „Имайки предвид екстремната му температура, това кафяво джудже трябва да ни каже много за атмосферата на планетите със сравнително същите ниски температури“, казва той. И подчертава, че въпреки десетилетните му проучвания, близкият Космос все още крие множество изненади, каквато е тази находка. 

Кафявите джуджета се раждат в сблъсъка на колабиращи газови облаци, също както останалите звезди, но не разполагат с достатъчно маса, за да поддържат термоядрен синез. Новооткритото джудже е кръстено WISE J085510.83-071442.5. Съществуването му е установено след като телескопът WISE обхожда небето поне два пъти, използвайки инфрачервена светлина. От НАСА обясняват , че студените космически обекти изпъкват на нея, защото тя хваща термалното им излъчване.

Температурата на джуджето е от минус 48 до минус 13 градуса по Целзий. Тя е много по-ниска от останалите известни на учените кафяви джуджета, открити от същите два телескопа. Макар да е близо до Слънчевата система, то не е привлекателна дестинация за пътувания на хора в Космоса, защото която и да било орбитираща около кафявото джудже планета вероятно е прекалено студена и неподходяща за живот, поясни Луман.

Смята се, че масата на WISE JO85519.83-071442.5 е между 3 и 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Щом като масата на новооткрития обект е толкова малка, може да става дума за подобен на Юпитер газов гигант, който е бил изхвърлен от звездната си система. Учените обаче са на мнение, че вероятно става въпрос за кафяво джудже, а не за планета. В такъв случай това е едно от кафявите джуджета с най-малка маса, известни досега.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ