Откриха диамант колкото Земята

Откриха диамант колкото Земята

Откриха диамант колкото Земята

Американски изследователи са открили невероятно по мащабите си космическо бижу. Става въпрос за небесно тяло, което вероятно е най-студеното Бяло джудже, установявано досега, съобщава Space.com. То е толкова студено, че въглеродът в него е кристализирал, формирайки диамант с размера на Земята, докладват откривателите му от Университета на Уисконсин-Милуоки.

Забележителната находка е била засечена благодарение на неин, далеч по-видим спътник – пулсар, койта се намира на около 900 светлинни години от Земята, близо до съзвездието Аквариус.  Първоначално, астрономите са установили закъснения в сигнала, излъчван от него и така са разбрали, че пред него се движи друго небесно тяло. Пулсарите са бързо въртящи се неутронни звезди, формирани при експлозията на Супер Нова, които изпращат поток от радиовълни подобно на морски фар.

На теория, Бялото диамантено джудже и други подобни нему космически обекти би трябвало да блестят на фона на непрогледния мрак във Вселената. Но в действителност са твърде бледи, за да бъдат засечени дори и с най-съвременната апаратура.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ