Откриха система с три масивни черни дупки

Откриха система с три масивни черни дупки

Откриха система с три масивни черни дупки

Учени от РЮА, Холандия, Великобритания, САЩ, Унгария и Австралия са открили система, която се състои от три свръхмасивни черни дупки.

Системата, известна като J1502+1115, се намира в галактика, отдалечена от Слънчевата система на около 4 милиарда светлинни години. Две от трите свръхмасивни черни дупки на J1502+1115 образуват тясна двойна система, която кръжи около общ център на масата с третата черна дупка.

Според учените съществуването на такива обекти позволява да се провери общата теория на относителността по отношение на граничните случаи, коментира БТА. Гравитационните полета, създавани от черните дупки, изкривяват пространство-времето и могат да доведат до възникване на достатъчно интензивни гравитационни вълни, които, вероятно, астрономите ще успеят да детектират.

Изследването на учените позволява по-добре да се разберат механизмите на образуване на галактиките, в които участват и черните дупки, да наблюдават гравитационните вълни и да получат ограничения на параметрите на теорията, описваща ранната Вселена.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ