Сатурн се сдобива с нов спътник?

Сатурн се сдобива с нов спътник?

Сатурн се сдобива с нов спътник?

Космическият апарат „Касини" е регистрирал образуване на неголям леден обект в пръстените на Сатурн, съобщи НАСА. Внимателно анализирайки снимките, предадени на Земята, астрономи са стигнали до извода, че той може би документира раждането на нов естествен спътник от външната страна на пръстен А на Сатурн.

Снимките, направени с нискоъгълната камера на „Касини" преди една година, на 15 април 2013 година, показват смущения на самия край на пръстен А - най-отдалечения от газовия гигант. Те изглеждат като арка или дъга, яркостта на която превишава тази на нейното обкръжение приблизително с 20%. Дължината на арката е 1200 километра, а широчината - 6 километра.

Учените са открили още необичайна изпъкналост на обикновено гладното напречно сечение на пръстена. Според тях, тази арка и изпъкналостта са се появили в резултат на гравитационното влияние на космически обект, разположен наблизо.

Учените се съмняват, че обектът ще продължава да расте. Някои от тях дори предполагат, че е възможно той да се разпадне на части. Процесът на формиране обаче помага на специалистите да разберат как ледените луни на Сатурн, в това число обкръжените с облаци Титан и Енцелад, които притежават океани, са можели да се образуват преди много години в по-масивни пръстени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ