Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова версия за катастрофата на малайзийския "Боинг"

100

Снимка: АФП

Украйна представи нова версия за катастрофата на малайзийския "Боинг" в Донецка област. Според експерти машината може да е паднала заради извънщатна ситуация по време на тренировка на частите за противовъздушна отбрана на украинската армия.

Източник от Министерството на отбраната в страната съобщи пред РИА Новости, че по време на тези учения е била изстреляна несанкционирана ракета „Бук-М1”, която може да е свалила лайнера.

„На 17. юли командирът на 156-и зенитен ракетен полк е получил заповед да проведе стратегически учения по прикритие на наземните групировки на войските край Донецк – да разгъне дивизиите, да отработи улавянето на цели и да изпълни целия алгоритъм по съпровождането и условното унищожение на цели с ракети тип зенитно-ракетен комплекс „Бук-М1”, разказа източникът, който остава неназован.

По думите му в ученията не е трябвало реално да се изстрелват ракети, въпреки че на командирите на батареите са били раздадени разблокировъчни ключове за комплексите.

„За участие в тренировката в Днепропетровск от авиобаза Кулбакино и 229 бригада за тактическа авиация в Николаево са били изпратени два самолета Су-25. Задачата им е била да проведат въздушно проучване и да обозначат контролни цели в района, където е била съсредоточена групировката АТО западно от Донецк”, съобщава събеседникът на агенцията.

„След влизането на един от самолетите в зоната, откъдето са се виждали „Бук”-овете, той е бил съпроводен от батареята, разположена при населения пункт Зарошченское. По всяка вероятност заради трагична случайност скоро маршрутите на малайзийския „Боинг” и на Су-25 са съвпаднали, слели са се на екрана в една едра точка и това е станало фатално за гражданския самолет”, разказа източникът.

Той обаче не успя да обясни защо е била изстреляна ракетата. „С този въпрос се занимават сътрудници на украинските служби за сигурност, които вчера в около 10:30 вечерта прибраха командира на батареята с конвой”, отбеляза източникът. 

Междувременно част от корпуса на малайзийския самолет и още трупове бяха открити в гориста местност в района на катастрофата в Източна Украйна, съобщиха австралийски медии.

"Намерихме човешки останки вчера, а днес - още", заяви пред в. "Сидни морнинг хералд" говорителят на специалната мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Бочуркив, цитиран от БТА.

Бочуркив посети района на катастрофата в Донецк заедно с експерти от Холандия, Малайзия и Австралия. За австралийския екип това беше първата визита на това място. На борда на самолета на малайзийските авиолинии имаше 298 души, 37 от тях са австралийци.

"Най-значителната находка днес беше огромна част от корпуса на самолета, паднала в гъста гора", заяви Бочуркив пред телевизия Ей Би Си. Той отбеляза, че експертите се натъкнали на парчето случайно, защото "нямаше никакви знаци, никакви счупени клони, нищо което да сочи, че то е паднало там". 

още от Горещи точки
20
Петък
Септември