БНТ започва да излъчва сериала "Вангелия"

Кадри от филма.

От 19 март (сряда) Българската национална телевизия (БНТ) ще започне да излъчва сериала „Вангелия”, посветен на петричката пророчица Ванга.

Сериалът е съвместна копродукция на Русия, Украйна, България и Беларус. Той е биографичен и се състои от 12 епизода. Участват руски актьори. Режисьорът и сценаристите са руснаци. Продукцията е посветена на живота на една от най-популярните и мистични български ясновидки и лечителки – Вангелия Гущерова или Баба Ванга. През живота си тя прави множество предсказания, които впоследствие се сбъдват, а славата й се разнася из целия свят.

В лентата се разказва за времето от нейното раждане през 1911 г. до смъртта й през 2002 г., както и за деня, в който тя губи зрението си, но започва да вижда в бъдещето, информира БНТ. Първият епизод на сериала е художествена интерпретация на детството на Ванга. Той започва със сбъдване на нейно предсказание за потъването на подводницата „Курск” в Русия, заради което при нея пристига руски телевизионен екип. Сред журналистите е и младата стажант-репортерка Алиса Варежская, потресена от сбъднатото предсказание за потъването на подводницата. Ванга пожелава да разговаря само с нея и започва да й разказва целия си живот.

Режисьор на „Вангелия” е Сергей Борчуков. Сценаристи: Владимир Сотников и Татяна Сотникова. Ролята на Ванга изпълнява руската актриса Елена Яковлева. В актьорския състав се включват още Анатолий Бели, Ирина Рахманова, Карина Андоленко, Наталя Николаева, Даша Отрошко, Кристина Пакарина, Таисия Вилкова, Евгений Князев, Данаил Белих.

„Вангелия” е заснет през 2013 г. в руското киностудио Фаворит-филм, Film.ua и New Wave Production по поръчка на Първи канал (Русия). “Тя е необикновена личност със сложна съдба с изненадващи обрати. Родена е преди Първата световна война, преживяла е и Втората световна война, гонения и слава. За мен най-интересното е, че тази жена е била сляпа и въпреки това е помагала на хората. Малко хора осъзнават колко трудно й е било да носи своя дар и какво натоварване е било за нея да споделя своите знания за човешката същност и за това, което ни очаква”, смята режисьорът Сергей Борчуков.

За сценария на “Вангелия” са използвани спомените на приятели и близки на българската пророчица, чиято история до днес има голяма популярност в Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ