"Терминатор" става на 30 години

Терминатор става на 30 години

"Терминатор" става на 30 години

Точно преди 30 години, на 26 октомври 1984 година, по кината в САЩ излиза филма на начинаещия тогава режисьор Джеймс Камерън "Треминатор".

Научнофантастичният екшън разказва за хуманоиден робот - Терминатор, който е транспортиран назад във времето от 2029 година в 1984 година (датата е 12 май), за да убие жена на име Сара Конър, защото й предстои да роди водача на съпротивата срещу машините. В същото време назад във времето е пратен и мъж, Кайл Рийз, който да защитава Конър от киборга.

Първоначално "Терминатор" не предизвиква ентусиазма на киностудиите. Камерън възнамерява да заснеме лентата сам и в плановете му не влиза да преотстъпва правото на друг творец. Продуцентите обаче имат свое виждане по въпроса - никой не иска да повери парите си на дебютант, който не може да се похвали с нищо повече от големи амбиции.

Камерън получава още 2 милиона долара, след като в проекта се включва Арнолд Шварценегер (една трета - 750 000 - актьорът взема като хонорар). По онова време той буквално покорява американското кино, след като се появява в "Конан Варварина" (1982 г).

Продълженията на филма - "Терминатор 2: Денят на страшния съд", "Терминатор 3: Бунтът на машините" и "Терминатор: Спасение", доразвиват главната история и разглеждат нравствената страна на изкуствения интелект, както и какво означава да бъдеш наистина човек.

Освен във филма Терминаторът се появява и в много комикси и видео игри, в някои от които е съюзник (или противник) с други филмови персонажи.

А през през лятото на 2015 година по кината ще се появи петият филм от поредицата "Терминатор: Генезис" разбира се, с Шварценегер в главната роля.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ