Ако ЕРП-тата не платят до края на деня, ДКЕВР предприема мерки

Ако ЕРП-тата не платят до края на деня, ДКЕВР предприема мерки

Ако ЕРП-тата не платят до края на деня, ДКЕВР предприема мерки

Ако трите електроразпределителни дружества не си платят към Националната електрическа компания до края на деня, утре Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще заседава, за да предприеме съответните действия, като едно от тях е отнемане на лиценза. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от “Фокус”.

"Ако не си платят до края на деня, не сме поставили точен час, като парите по сметката на НЕК могат да постъпят утре, предвид транзакциите, утре ще седнем и ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз", каза Боян Боев.

Възможно е да има увеличение на цената на тока, ако електроразпределителните дружества докажат по-големи разходи, смята Боев. Той бе категоричен, че ако разходите бъдат признати, това може да рефлектира върху цената на електроенерегията, но поясни, че отчетите се гледат в цялост и все още е твърде рано да се правят прогнози.

"Процедурата с глобите към ЕРП-тата мина по съответния ред – ДКЕВР написа актовете, поиска становища от дружествата, дружествата върнаха своите становища. Имаме наказателно постановление към ЕнергоПро и към ЕВН, като до края на седмицата, това ще се случи и с ЧЕЗ", каза председателят на ДКЕВР Боян Боев във връзка със задълженията на ЕРП-тата към НЕК.

"Прихващанията им, което беше тема на нашия разговор с тях, което бе представено от ДКЕВР, са незаконосъобразни. Тези прихващания, които са незаконосъобразани, до момента варират по информация от НЕК на около 318 млн. лв.", напомни Боев.

"Глобата е максималната, определена от закона – 1 милиона лева”, подчерта Боев. По думите му дружествата следва да предявят разхода си в периода от юли 2012 до юли 2013 година, заедно със заявленията си до 31 март. „Разбирам техните притеснения. Всички са поставени в трудна ситуация, но това отминало решение, което води със себе си проблем сега, не омаловажава сега те да спазват закона”, допълни Боев.

На въпрос означава ли това, че електроразпределителните дружества не са имали претенции към ДКЕВР, че трябва да им бъдат признати тези разходи, Боев каза:

„Поискали са си заявленията миналата година първо за период, който не е изтекъл целия – т.е. не са отчетени всички разходи. Сега е моментът да предявят, а не към 1 август, когато е било преди”. Той обясни, че в решението на ДКЕВР за това, че цените влизат в сила от 1 август, е казано, че каквито разходи да имат, те ще бъдат признати в следващите периоди.

За национализация на ЕРП-тата пръв заговори енергийният министър Драгомир Стойнев. Вчера той предупреди, че ако трите електроразпределителни дружества не покрият дължимите 320 млн. лв., държавата ще пристъпи към процедура за отнемане на лицензите им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ