Булгаргаз предупреди, че топлото може да спре

Булгаргаз предупреди, че топлото може да спре

Булгаргаз предупреди, че топлото може да спре

От Булгаргаз предупредиха топлофикациите в страната, че ще ограничат и дори спрат подаването на газ, ако не се издължат към доставчика. На заседание на ДКЕВР началникът на отдел в „Търговия” в Булгаргаз Иван Иванов заяви, че няма друг начин за въздействие към дружествата.

От ДКЕВР изразиха нескрито безпокойство от рекордно високия добив на газ от находището в Чирен. Притеснението е от това дали запасите при евентуална газова криза биха стигнали, за да не останем на студено през зимата. От Булгаргаз показаха статистика, с която защитиха извънредно високия добив на природен газ в Чирен. Според нея страховете са напразни.

„Бих казал, че няма нищо ненормално в добива, който сме заложили през първото тримесечие. Това е нормална практика. Няма нищо тревожно и обезпокоително, че ние искаме да добием тези количества”, заяви Иванов, цитиран от БНТ.

От Булгаргаз защитиха високия добив с ангажиментите към доставчиците и цените на алтернативните горива. Тенденциите там, които за стабилна цена в съчетание с високия долар биха довели до понижаване на цените в бъдеще. Според Иванов това би довело до намаляване на цените от Чирен, което през пролетта би било неизгодно за Чирен.

„Дори и да добием 240 млн. тона газ през първото тримесечие, каквито са нашите намерения, в находището в Чирен ще останат наличности от 140 млн. тона”, посочи Иванов.

Именно 140 до 160 млн. тона биха стигнали за предотвратяване на евентуална газова криза, заявиха от ДКЕВР. От там са оптимисти, че дълговете на топлофикациите в страната към Булгаргаз най-вероятно няма да доведат до спиране на някое от дружествата през зимата.

„Предполагам, че в активния сезон топлофикациите значително подобряват паричните си потоци, което предполага по-добри плащания към обществения доставчик за природен газ и според мен това минимизира риска от спиране”, заяеи Димитър Димитров, член на ДКЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ