Българите консумира три пъти повече енергия от германците

Българите консумира три пъти повече енергия от германците

Българите консумира три пъти повече енергия от германците

Въпреки ниските си доходи българите консумираме три пъти повече енергия в домовете си, отколкото в Германия например. Това  заяви в интервю за БТА председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по повод стартиралата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„Държавата е заинтересована от изпълнението на тази програма, защото когато гражданите спестят 50% от сметката за електроенергия, това ще е допълнителен разполагаем доход за всеки”, отбеляза той.

„Със спестените средства хората ще увеличат потреблението в икономиката, което й помага да расте”,коментира Делян Добрев.

Той изрази надежда следващата година да бъде осигурен също такъв ресурс, а след две години програмата да продължи, но не със 100, а със 75% безвъзмездна помощ.

„От 2016 г. ще стартира също така и програмата в МРРБ с европейски средства, където ще бъдат включени блокове с по-малко от 36 апартамента”, посочи още Добрев. Той съобщи, че се обмисля и подпомагане на еднофамилните жилищни сгради след втората година.

„Сдружението е само форма, която позволява участие в програмата, и когато е регистрирано с тази единствена цел, не може да прави други неща, дори те да му бъдат вменени със закон”, обясни Добрев в отговор на опасенията на гражданите. Той увери, че няма уловка и притесненията са единствено, че интересът е по-голям от осигурения ресурс.

„Дори след 2019 г., когато ще влезе директива с изискване към новото строителство за клас "А", старите сгради трябва да отговарят на клас "С", уточни Добрев. Според него хората, които са с вече санирани апартаменти, ще спечелят от програмата допълнителни 30 процента топлина, която ще дойде от съседите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ