Губим 2 млрд. лв. месечно, ако Русия спре доставките на газ

Губим 2 млрд. лв. месечно, ако Русия спре доставките на газ

Губим 2 млрд. лв. месечно, ако Русия спре доставките на газ

Страната ни може да загуби много, ако Русия спре доставките на газ заради кризата в Украйна. Това заяви в „Седмицата на Дарик” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му, ако се развие такъв сценарий, загубите за икономиката ни ще бъдат 2 млрд. лв. месечно. „Преките загуби  ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно”, обясни Стойнев.

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Друг притеснителен факт, според Стойнев, е, че кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България. По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

Според него страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма. Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ