Дълговете на „Топлофикация София“ към БЕХ надхвърлиха половин милиард лева

Дълговете на „Топлофикация София“ към БЕХ надхвърлиха половин милиард лева

Дълговете на „Топлофикация София“ към БЕХ надхвърлиха половин милиард лева

Дълговете на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са набъбнали до 555 млн. лв.

Столична община, като едноличен собственик на „Топлофикация-София“, не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към „Булгаргаз“, съобщиха от БЕХ.

Дълговете в размер на близо половин милиард лева не са платени за ползвания природен газ, доставен от „Булгаргаз“.

„И тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, и след бездействието и липсата на каквото и да било предложение за разплащане, БЕХ се принуди за пореден път да изкупи поредната порция дълг от 128 млн. лв. на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“. Така дълговете на „Топлофикация - София„ към БЕХ стават вече 555 млн. лв.“, се казва в съобщението на Българския енергиен холдинг.

БЕХ поискаха от Столичната община да изтегли заем в размер на половин милиард лева, за да изплати задълженията на общинската "Топлофикация – София" към холдинга. Искането е било отправено към общинските съветници в понеделник на първата среща от официалните преговори за погасяване на задълженията на топлинното дружество, предаде "Капитал". 

"Не се чувстваме виновни за натрупването им, защото това е било по време на управлението на Топлофикация от държавата", каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По негови думи всеки жител на столицата ще трябва да заплати 500 лв. за покриване на евентуален заем, като в допълнение ще се наложи местната власт да вдигне двойно и данъците в София.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ