ЕС няма да бави „Южен поток”

ЕС няма да бави „Южен поток”

ЕС няма да бави „Южен поток”

Въпреки кризата, между Русия и Украйна, на техническо и експертно ниво в момента работата по проекта “Южен поток” продължава. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Всички енергийни министри от ЕС, включително и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер са се обединили около позицията, че работата по него не трябва да спира, тъй като това е  важен стратегически проект за Европа и всички нейни държави-членки, който ще гарантира сигурност на доставките на природен газ, коментира Стойнев.

По думите му има политически спекулации относно “Южен поток”, което е недостойно, защото проектът е важен за България. “Дадохме мандат на Европейската комисия, защото искаме този проект да се реализира. Второ – да получи всички разрешителни и да не се действа на парче”, поясни министър Стойнев.

“В проекта “Южен поток” – България работят не повече от 30 души, като те се занимават не само с анализ, защото там има и инженери, и специалисти по обществените поръчки. Подготвят се подробните устройствени планове. Има техническа работа преди реалното стартиране на проекта, която трябва да бъде изготвена”, изтъкна министър Стойнев.

“Радва ме, че президентът Плевнелиев следва приоритетите на правителството и в момента в Катар той потвърди моята позиция от януари месец, че ни е необходим регионален LNG терминал на Егейско море именно за доставки на втечнен газ”, заяви Стойнев.

“Ако заради кризата в Украйна спрат доставките на газ, имаме мазут и природен газ от Гърция, но не може вечно да ги ползваме, всичко зависи от нуждите на икономиката. За цяла Европа може да има последствия. В момента се нагнетява природен газ в Чирен, но не се черпи газ от хранилището, за да се подсигурим при евентуална криза”, коментира енергийният министър

По думите му случващото се между Украйна и Русия може да се отрази на икономиката на България чрез отлив на туристи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ