Индия започва да трупа стратегически запаси от нефт

 Индия започва да трупа стратегически запаси от нефт

Индия започва да трупа стратегически запаси от нефт

В следващите няколко години Индия ще създаде стратегически запаси от нефт с общ обем почти 18 млн. тона, съобщи министърът на финансите Арун Джейтли, цитиран от информационна агенция ИАНС.

Първоначално ще бъдат отделени 11,5 млрд. рупии (почти $200 млн) за покупка на около 1,3 млн тона нефт за първото хранилище в гр. Вишакхапатнам в щата Андхра Прадеш в югоизточна Индия.

След това, вероятно в течение на една година, ще бъдат открити още две хранилища в градовете Мангалор и Падур, за които ще бъдат набавени съответно 1,5 млн. и 2,5 млн. тона нефт. Изграждането на хранилищата е на финала.

На втория етап, чийто срок за реализация засега не е уточнен, ще бъдат създадени хранилища за още 12,5 млн тона нефт в Чандикхол, Биканери Раджкот.

Индия внася приблизително около 80% от количествата нефт, които потребява. По прогнози на Международната агенция по енергетика, към 2020 година страната ще стане най-големият в света купувач на горивни суровини. Миналата година Индия внасяше по 3,86 млн. барела нефт на ден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ