КРИБ дава на прокуратурата договорите за американските централи и ВЕИ-тата

КРИБ дава на прокуратурата договорите за американските централи и ВЕИ-тата

КРИБ дава на прокуратурата договорите за американските централи и ВЕИ-тата

Два сигнала за договорите с американските централи и за ВЕИ-тата ще бъдат внесени в Главна прокуратура от адвокатите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщи председателят й Кирил Домусчиев пред Нова телевизия. Поводът за намеренията на работодателската организация да се обърне към прокуратурата е "очевидната липса на сериозни реформи" в енергийния сектор, както и част от ответната реакция на бизнеса срещу поскъпването на тока за индустрията.  "Не виждам да се случва нещо ново по всички въпроси, които сме дискутирали и сме правили предложения през годините и по-активно това лято. Нищо не се е променило. Няма сериозни реформи, не се правят проверки.", коментира Домусчиев.

Той разясни, че първият сигнал е свързан с това "кой как и защо подписа договорите с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур-Глобал Марица Изток 3”. „Виновни са не американците, а този, който е дал баницата. Предоговарянето е символично, продължаваме да плащаме по старите цени. Още 15 години ще продължаваме да плащаме тази сметка. Всеки управник трябва да бъде наясно, че се влиза в затвора за такива неща", посочи Домусчиев.

Вторият сигнал е за работата на ВЕИ-тата.  „Имаше проверки, но има ли наказани? Какво показват тези проверки? Няма и един доклад за това!”, възмутено коментира председателят на КРИБ и отново припомни като пример за драстична нередност как фотоволтаици са произвеждали ток нощно време - "Даже и луна не е имало", гневно отбеляза той. Други фрапиращи случаи на нарушения по думите му, са, че оранжерии са произвеждали ток от когенерация в най-големите жеги.

"Нормално ли е заради тези договори и анексите да няма виновни, след като с тях се загробила цялата индустрия? Искаме да има наказан!", подчерта Домусчиев.

Шефът на КРИБ отправи и директни обвинения в ефир срещу депутати, които са лобирали за скъпия ток. Той посочи, че синът на Рамадан Аталай има бизнес с фотоволтаици, а бащата на съпартиеца му от ДПС Венцислав Каймаканов произвежда скъп ток от оборски тор, който щял да бъде новата "бомба" в цените на електричеството.

Да се създаде публичен регистър на производителите на скъпа енергия, така че да се види "Кой кой е" в този бизнес, поиска председателят на КРИБ
"Тогава ще лъснат имената и на сина на Аталай, на бащата на Каймаканов или на Прокопиев и секретарката му", каза Домусчиев.
Ще има нов протест на работодателските организации срещу поскъпването на тока за бизнеса и този път всички ще дойдат в София, съобщи той.
„Нека всички тези, срещу които е насочен протестът, да видят няма да оставим така нещата. Както всички проблеми в енергетиката продължават да се радикализират, така и ние се радикализираме”, предупреди председателят на КРИБ, като добави, че това не е привично за бизнеса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ