Министърът на енергетиката защити вдигането на цените на тока

Министърът на енергетиката защити вдигането на цените на тока

Министърът на енергетиката защити вдигането на цените на тока

Решението на енергийния регулатор (б.р. за поскъпването на цената на тока за бизнеса от 1 август) e балансирано, няма основание за съмнения в компетентността на комисията. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ.

„Смятам, че това решение, с което КЕВР излезе сега от 1 август, е едно балансирано решение - решение, което, надявам се, да постави на друга основа развитието на енергийния сектор в България.", добави тя.

Петкова защити персонално и председателят на КЕВР Иван Иванов, чиято оставка бе поискана вчера от работодателските организации по повод вдигането на цените на тока.

„Високо ценя г-н Иван Иванов в качеството му и на експерт, и на общественик, на човек, който е с доказана репутация и в обществото, и с необходимия опит в областта на енергетиката. По отношение на останалите членове на КЕВР ще кажа само, че това са експерти, зад които застана българския парламент, поради което ние нямаме основание да се съмняваме или да подлагаме на дебат тяхната компетентност, тяхната обективност при вземането на решения.”, коментира тя.

Междувременно самият Иванов обяви, че няма да подаде оставка.

В отговор на въпрос как ще реагира правителството на обявените намерения от страна на бизнеса за нови протест срещу решението на регулатора токът да поскъпне заради добавката за обществото, Теменужка Петкова заяви, че „няма напрежение между правителството и работодателите, които не са съгласни с увеличената цена."

До края на тази година държавните компании от енергетиката ще спестят 20 млн. лв., съобщи още министърът на енергетиката и припомни, че правителството се е ангажирало да свие разходите им с по 10% на година през следващите три години. Петкова уточни, че програмата за съкращаване на разходите засяга само дейностите, свързани с външни услуги, каквато е например косенето на тревата, докато същинската дейност на компаниите няма да бъде повлияна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ