нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 1000 фирми излизат на протест срещу цената на тока

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11 ч. срещу готвеното повишаване на цената на тока. Това заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК, на среща между работодатели и синдикати, съобщи БГНЕС.

До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В призива за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". И още: "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които представят днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20 процентно повишаване на цената на електроенергията.

Цената "задължение към обществото" е главната причина за недоволството от бизнеса, тъй като в ценовия модел е предвидено двойно увеличение - от 18,93 лв. лв. до 40,31 лв. Това води до скок в цените за потребителите на високо напрежение с 20%, а на цените за средно напрежение - с 15%. В самата за услугата "задължение към обществото" всъщност влиза енергията от ТЕЦ-овете ТЕЦ „AES Марица-изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3", ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов многократно защити решението на енергийния регулатор с аргумета, че така е по-справедливо. По думите му  тези, които са на свободния пазар, плащат добавка „Задължение към обществото” – 19 лв., а българските граждани, които са на регулирания пазар – плащат 52 лв. Според него това не е справедливо и затова КЕВР въвежда обща единна добавка „Задължение към обществото” от 40 лв.

още от Енергетика