нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 1000 фирми излизат на протест срещу цената на тока

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират днес от 11 ч. срещу готвеното повишаване на цената на тока.

Протестът ще стартира в пространството между сградите на Министерския съвет и на президентството и ще прерасне в шествие до сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, където ще има престой около 20 минути, след това ще тръгне пешеходен преход по бул. Княз Александър Дондуков до ул. „Г. С. Раковски”, по ул. „Г. С. Раковски” до бул. „Цар Освободител”, по бул. „Цар Освободител” до сградата на Народно събрание.

След престой пред сградата на Народно събрание с планирано времетраене от около 30 минути шествието ще се върне до сборния пункт по същия маршрут.

До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В призива за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". И още: "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".

Четирите национално представителни организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, се обявиха твърдо против узаконения грабеж, кражбите и безхаберието в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството. И затова свикаха национален протест срещу повишението на цената на електроенергията.

В обща декларацията организациите заявиха: „Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото”.

Цената "задължение към обществото" е главната причина за недоволството от бизнеса, тъй като в ценовия модел е предвидено двойно увеличение - от 18,93 лв. лв. до 40,31 лв. Това води до скок в цените за потребителите на високо напрежение с 20%, а на цените за средно напрежение - с 15%. В самата за услугата "задължение към обществото" всъщност влиза енергията от ТЕЦ-овете ТЕЦ „AES Марица-изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3", ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов многократно защити решението на енергийния регулатор с аргумета, че така е по-справедливо. По думите му  тези, които са на свободния пазар, плащат добавка „Задължение към обществото” – 19 лв., а българските граждани, които са на регулирания пазар – плащат 52 лв. Според него това не е справедливо и затова КЕВР въвежда обща единна добавка „Задължение към обществото” от 40 лв.

още от Енергетика