Нефтът поевтинява с $10 на барел след отмяната на санкциите срещу Иран

Нефтът поевтинява с $10 на барел след отмяната на санкциите срещу Иран

Нефтът поевтинява с $10 на барел след отмяната на санкциите срещу Иран

Трайно понижение на световните цени на нефта средно с $10 на барел през 2016 след окончателното сваляне на икономическите санкции срещу Иран прогнозират експерти на Световната банка в нов доклад.

„Пълноценното завръщане на Иран на световния пазар ще добави около милион барела нефт на денонощие, което ще понижи цените с около $10 за барел през следващата година”, се казва в него.

Производството не нефт в Иран значително повишава вътрешното, поради което излизането на страната на световните пазари е неизбежно.

„Също както затягането на санкциите през 2012 година доведе до рязко снижаване на експорта на ирански нефт и последвалата двегодишна отрицателна динамика, свалянето на ембаргото сега, по наши очаквания, ще ускори експорта и ще оживи икономиката на страната”, коментира главният икономист на финансовата институция за Близкия Изток и Северна Африка, Шанта Деварайян.

Отмяната на санкциите също така ще увеличи търговския обем на ислямската република, като се очаква той да достигне $17 млрд. Ключови търговски партньори на Иран най-вероятно ще станат Великобритания, Индия, Китай, Турция и Саудитска Арабия. Обемът на чуждестранни инвестиции в Иран ще нарасне до $3 млрд годишно според прогнозата на Световната банка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ