Новият, стар член на ОПЕК

Новият, стар член на ОПЕК

Новият, стар член на ОПЕК

Индонезия ще се присъедини към ОПЕК през декември тази година, обяви министърът на енергетиката в страната Судирман Саид, цигиран от Jakarta Globe.

"Получихме официално потвърждение от генералния секретар на ОПЕК, че всички членове на организацията приветстват възстановяването на Индонезия като пълноправен член на организацията", добавя той.

Индонезия е най-големият производител на нефт в Югоизточна Азия. Членството й в ОПЕК бе преустановено на 1 януари 2009 г.,  по нейно желание, но страната продължаваше да участва като наблюдател в заседанията на организацията. Мотивите за оттеглянето й тогава бяха, че интересите на страната кардинално се раминават с тези на картела при тогавашните цени на нефта от $130 за барел. Освен това, така Индонезия пестеше и $2 млн. годишно за членски внос. В началото на юни тази година Индонезия подаде молба за възстановяване на членството й в ОПЕК.

Правителството на Индонезия планира увеличаване на обема на нефтодобив. Към момента той е около 830 хил. барела в денонощие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ