Няма да има газова криза, увери енергийният министър

Няма да има газова криза, увери енергийният министър

Няма да има газова криза, увери енергийният министър

„Няма да има газова криза". Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

По повод публикации за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

Според нея е нормално от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, като през останалото време там се нагнетяват запаси. Министърът съобщи, че се теглят по 1-1,2 млн. кубически метра дневно при конструктивна възможност за 3.4 млн.

По отношение на проекта "Южен поток", който бе спрян от Русия на 1 декември, Петкова заяви, че все още страната ни не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от тръбата. Тя посочи, че към момента не са налице два от най-важните документи - дългосрочният транзитен договор и икономическият модел.

Към момента БЕХ като акционер в "Южен поток - България" е дал около 25 млн. лева. Енергийният министър подчерта, че става дума за акционерно дружество, което има свои органи, с които да определи заплатите на служителите - в т.ч. и споменаваните в медиите хиляди левове заплати на част от тях.

„Вдигането на цената на тока не е начинът, по който да се пълни в системата на енергетиката", добави Петкова. Енергийната ефективност ще бъде изключително полезна за намаляване на сметките, смята тя.

Според нея положението в енергетиката е толкова сериозно, защото цената на електроенергията се е използвала за потушаване на социални проблеми в продължение на години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ