Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма да има газова криза, увери енергийният министър

„Няма да има газова криза". Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

По повод публикации за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

Според нея е нормално от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, като през останалото време там се нагнетяват запаси. Министърът съобщи, че се теглят по 1-1,2 млн. кубически метра дневно при конструктивна възможност за 3.4 млн.

По отношение на проекта "Южен поток", който бе спрян от Русия на 1 декември, Петкова заяви, че все още страната ни не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от тръбата. Тя посочи, че към момента не са налице два от най-важните документи - дългосрочният транзитен договор и икономическият модел.

Към момента БЕХ като акционер в "Южен поток - България" е дал около 25 млн. лева. Енергийният министър подчерта, че става дума за акционерно дружество, което има свои органи, с които да определи заплатите на служителите - в т.ч. и споменаваните в медиите хиляди левове заплати на част от тях.

„Вдигането на цената на тока не е начинът, по който да се пълни в системата на енергетиката", добави Петкова. Енергийната ефективност ще бъде изключително полезна за намаляване на сметките, смята тя.

Според нея положението в енергетиката е толкова сериозно, защото цената на електроенергията се е използвала за потушаване на социални проблеми в продължение на години.

още от Енергетика