Петкова дала на прокурор ”Белене” и ”Цанков камък”

Петкова дала на прокурор ”Белене” и ”Цанков камък”

Петкова дала на прокурор ”Белене” и ”Цанков камък”

Нарушенията в АЕЦ „Белене” и ВЕЦ „Цанков камък” са предадени на прокуратурата, обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV.

Тя коментира, че в докладите има конкретни имена на хора и фирми и прокуратурата е започнала досъдебно производство. Петкова не пожела да разкрие за кои лица става дума заради съдебното разследване.

Министърът посочи, че лицата в момента "не са на постове и позиции, които да им позволяват да вземат решения за българската енергетика". По думите ѝ става дума за определени кръгове, които гравитират около този отрасъл. 

Петкова заяви, че огромна част от дефицита на БЕХ е резултат именно от двата енергийни проекта. Тя беше отстранена от АДФИ през юни 2013 г., като смята, че се е разделила с поста си именно заради скандалните разкрития. 

По последни данни дълговете на НЕК възлизат на 3 млрд. лв. Миналата година собственика на НЕК - БЕХ, успешно пласира емисия облигации, за да покрие част от тези дългове. 

Според ДКЕВР, половината от тях са за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

По повод публикации в днешните вестници за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между „Булгаргаз” и „Газпром”, като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

Източник: Дир.бг

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ