Плевнелиев: България не е изгубила надежда за „Южен поток”

Плевнелиев: България не е изгубила надежда за „Южен поток”

Плевнелиев: България не е изгубила надежда за „Южен поток”

Българският президент Росен Плевнелиев се надява, че проектът „Южен поток" в края на краищата ще получи необходимите разрешения за реализирането му. „България все още не е получила официално изявление от Русия за отказ от проекта "Южен поток" и за това не изключваме всички възможности за продължаване на подготвителната работа по проекта", казва Плевнелиев в интервю за чешкия вестник Lidove Noviny, цитирано от БГНЕС.

„Българското правителство продължава подготвителна работа. Надявам се, че проектът в крайна сметка ще получи всички необходими разрешителни за строеж. Българската позиция е ясна: проектът може да се реализира само при условие, че той ще отговаря на правните норми на ЕС", заявява държавният глава.

„Ние искаме Русия да бъде наш партньор, който да води преговори с нас като с партньор. Партньорът ще ви изпрати писмо, в което ще ви информира за своите планове, но Русия не е направила такова нещо. До този момент ние не сме получили официална информация, че проектът "Южен поток" е закрит. В момента има само публично изявление на президента Путин. Изглежда, че това беше една много емоционална реч. Във всеки случай тя предизвика много спекулации и въпроси", коментира Плевнелиев.

Говорейки за следващите действия на България в газовия сектор, президентът заяви, че до края на 2016 г. в рамките на диверсификацията на доставките на газ се очаква да бъде изграден газопровод с Гърция, който ще бъде създаден със средства от европейски фондове. „Ние не искаме допълнителни средства", допълни Плевнелиев.

„По отношение на Русия, оставяме вратата отворена", казва българският президент, като допълва, че България „винаги приветства руските инвестиции, когато те отговарят на правните норми на ЕС".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ