Преговорите по „Турски поток” - замразени

Преговорите по „Турски поток” - замразени

Преговорите по „Турски поток” - замразени

Турция и Русия не успяха да постигнат планирания прогрес в преговорите по „Турски поток”, заради неуспешния опит да се сформира правителство в Турция след изборите през юни, поради което разговорите по този въпрос между двете страни са преустановени. Това заяви в интервю за в. Hurriyet  заместник помощникът на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Сефа Садък Айтекин, предаде ТАСС.

"В момента не успяваме да се придвижим напред в преговорния процес. Русия определи преговорите за намаляването на цената на доставките от „Газпром” като компромис между Руската федерация и Турция. Заради неуспешния опит за сформиране на правителство в нашата страна след изборите през юни, преговорите бяха преустановени”, казва Айтекин.

Той напомня, че в края на юли, двете страни договориха намалението в цената на руския газ за Турция да се увеличи от 6 на 10,25%. „Струва ми се, че не се наблюдава някаква липса на доверие между Турция и Русия. Но ние щяхме да сме в по-изгодна позиция, ако Русия ни беше предоставила това намаление без да го смята за компромис”, добавя Айтекин.

В края на юли руският енергиен министър Александър Новак обяви, че Русия е готова да подпише до седмица-две междуправителственото споразумение за едната тръба на „Турски поток”.Но, както току-що стана ясно, преговорите засега са преустановени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ