Ройтерс: Край на бонусите за ВЕИ в България

Ройтерс: Край на бонусите за ВЕИ в България

Ройтерс: Край на бонусите за ВЕИ в България

Българският парламент премахна преференциалните цени за нови възобновяеми енергийни инсталации, докато страната се опитва да намали дефицита в енергийния сектор и да контролира сметките на потребителите. Това пише Ройтерс в материал за България.

Вятърните електроцентрали и фотоволтаичните паркове започнаха да никнат като гъби през 2011 г., след като България въведе щедри субсидии за възобновяеми енергийни източници, с гаранция 20 години и обеща да купи цялата енергия, произвеждана от тях.

Но бонусите утежниха цените на елктроенергията в най-бедната страна в ЕС, която достигна целта си за 2020 г. за 16% дял на възобновяемата енергия в края на 2013 г.

Отпуснатите бонуси ще бъдат валидни за вече функциониращите вятърни и слънчеви енергийни централи.

Поправките в закона за енергетиката, одобрени от парламента, предвиждат, че държавният енергиен доставчик няма да е задължен да купува енергия на преференциални цени от ТЕЦ-овете, коио не могат да докажат енергийната си ефективност.

Бумът на възобновяемата енергия, бонусите за когенериращите електроцентрали и високите разходи при дългосрочни споразумения за купуване на електроенергия увеличиха дефицита на НЕК до 3.3 млрд. лева, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица, американските енергийни компании "АЕС" и КонтурГлобал" се съгласиха да преговарят за по-ниски цени на електроенергията, която произвеждат в България, припомнят от Министерство на енергетиката. Парламентът също така одобри промени, които ще увеличат независимостта на енергийния регулатор, а членовете му ще бъдат назначавани от парламента, а не от правителството, както е в момента.

Високите сметки предизвикаха протести, които събориха правителството на Бойко Борисов през февруари 2013 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ