Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Срив на цената на петрола след решението на ОПЕК

100

Цената на петрола удари ново дъно след позицията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че няма да намали производството си.

Тази сутрин контрактите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставки през февруари отписаха 1,35% от стойността си, до 55,50 долара за барел.

Същевременно цената на търгувания в Европа сорт Брент също с доставка през февруари отчете спад 1,63 на сто, до 60,21 долара.

За по-малко от месец световните цени на петрола поевтиняха с близо 20 долара, което се дължи на твърде високото предлагане. Пазарите реагираха негативно на решението на Саудитска Арабия да предостави рекордни отстъпки в цените за САЩ и азиатските страни, което, в комбинация с решението на страната да не съкращава добива си, доведе до рязък спад в цените на черното злато.

Отказът на ОПЕК да намали производството си допълнително сринаха пазара. Вчера ръководителят на ОПЕК Абдула Салем ел Бадри заяви, че решението е взето и нещата ще бъдат оставени както са.

Има спад на цените на петрола в световен план, но Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да намали производството си.

„Някои казват, че това решение било насочено към Съединените щати и шистовия добив. Това не е вярно. Други пък твърдят, че е в полза на Иран. И Русия. И това не е вярно", коментира Ел Барди. 

още от Енергетика
21
Събота
Септември