ЕС със стратегия за намаляване на енергийната зависимост от Русия

ЕС със стратегия за намаляване на енергийната зависимост от Русия

ЕС със стратегия за намаляване на енергийната зависимост от Русия

ЕС трябва да сложи край на зависимостта си от Русия и да подкрепи ролята на Украйна като транзитна страна за руските газови доставки. Това се казва в проекта на ЕК за енергийната стратегия на Съюза, който ще бъде представен днес, съобщи Франс прес, цитирана от "Фокус". 

Документът, който е подготвен от заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович (Словакия), трябва да бъде утвърден официално от Комисията и след това ще бъде връчен на всички страни членки за одобрение. 

Шефчович препоръчва на ЕС да промени отношенията си с Русия в енергийната сфера, така че те да се основават на отвореността на пазара, лоялната конкуренция, защитата на природата и сигурността. 

Транзитът и източниците

Заместник-председателят на ЕК настоява ролята на Украйна като транзитна страна да бъде запазена и в същото време да се разшири партньорството с Норвегия - вторият доставчик на петрол и газ за Европа. 

Шефчович подчерта нуждата от диверсификация на източниците с цел да се намали зависимостта от руския монопол за износ на газ „Газпром“. 

„Смятам, че на Европа й е писнало всяко лято да дискутира как да преживее следващата зима. Най-голямата икономика в света не би трябвало да има такива притеснения в 21-ви век“, каза зам.-председателят на ЕК в интервю за „Файненшъл таймс“.
 
Русия ще остане „много важен доставчик“ за ЕС, но нейното влияние ще бъде намалено, добави той.
 
След като пое портфолиото си в края на миналата година, Шефчович приоритизира газопроводите от „южния коридор“ на стойност 45 млрд. евро, чрез които ще се доставя газ от каспийския регион и потенциално от Близкия изток до Югоизточна Европа. 

Финалният участък от тази мрежа ще бъде Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще достига Италия и до 2020 г. ще пренася до Европа 10 млрд. куб. метра азербайджански газ. 

Шефчович заяви, че ЕС ще използва политическото си влияние, за да е сигурно, че проектът ще бъде осъществен до края на 2019 г. 

Евродепутатите ще обсъдят днес с Марош Шефчович въпросите за енергийния съюз.  Петте цели на съюза са:

  • осигуряването на стабилност на енергийните доставки за Европа,
  • по-задълбоченото свързване на европейските национални енергийни пазари,
  • намаляването на енергийните нужди на ЕС,
  • ограничаването на въглеродните емисии,
  • насърчаването на изследванията в областта на енергетиката.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ