Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Тотал" продължава проекта "Хан Аспарух"

102

Водещият френски петролен и газов гигант "Тотал" ще спази ангажимента си за проучването на блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това заяви Ксавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България", предаде БГНЕС.

Тъй като цените на петрола спаднаха драстично през последните месеци, "Тотал" и партньорите по проекта "ОМВ" и "Репсол", които изследват блок "Хан Аспарух", решиха да преразгледат бюджетите и инвестициите си.

Беше предвидено сондирането в блок "Хан Аспарух" да започне през втората половина на 2015 г., но то ще се отложи с няколко месеца за началото на 2016 г., обясни Ксавие Фожрас и подчерта, че "Тотал" не се отказва от проекта и ще изпълни всичките си ангажименти по него.

Той заяви, че това отлагане с няколко месеца ще даде възможност на "Тотал" да направи по-добър анализ на данните от сеизмичните проучвания.

"Целта на тези проучвания е да открием дали има въглеводороди в блок "Хан Аспарух", каза Фожрас. Той коментира и появилите се през последните месеци в пресата числа за възможните запаси от природен газ в проучвания район, които варират между 100 и 500 милиарда куб. м. "В "Тотал" нямаме навик да коментираме публично числа. Нашата цел е да потвърдим теорията на геолозите", уточни Ксавие Фожрас.

Той припомни също така, че от юни са пуснати 7 процедури по обществени поръчки. Две от тях – за сондажната платформа и за логистичната база – бяха прекратени миналата седмица поради липса на гъвкавост в Закона за обществените поръчки за промяна на обхвата и сроковете на поръчките. Другите 5 продължават и скоро се очаква възлагането на 1 от тях.

още от Енергетика
20
Петък
Септември